Духовски понедељак у Епархији бачкој

Ченеј – На Духовски понедељак, 21. јуна 2021. године, житељи Ченеја прославили су храмовну и сеоску славу – Силазак Светога Духа на aпостоле.

Молитвена прослава храмовне славе отпочела је јутарњим богослужењем које је служио протојереј Горан Артуков, надлежни парох. У наставку јутарњег богослужења, светом Литургијом началствовао је протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, пригодним речима обратио се прота Миодраг, честитајући празник житељима Ченеја.

Учешће на светој Литургији узели  су и ученици  Основне школе „Иван Гундулић” са Ченеја, са својим  вероучитељем Александром Артуковим, као и учитељима разредне наставе. Литургији су присуствовали и штићеници терапијске заједнице за психосоцијалну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих”. Овогодишњи кум храмовне славе био је господин Марко Аћански са својом породицом, а за наредну годину кумства се прихватио господин Душан Обрадовић са Ченеја.

[carousel_slide id=’31579′]

Стапар – Становници Стапара традиционално прослављају Духовски понедељак на својој Водици. У храму Успења Пресвете Богородице је служена света Литургија. Свету Литургију је служио презвитер Ђуро Родић, надлежни парох. Након Литургије је извршена литија до оближњег поља, где су се плели венчићи, уз читање молитава.

[carousel_slide id=’31624′]

Алекса Шантић – У понедељак први по Педесетници, о празнику прослављања Свете Тројице, 21. јуна 2021. године, служена је света Литургија поводом храмовне славе у месту Алекса Шантић. Литургијом је началствовао архијерејски намесник суботички, протопрезвитер Душан Ђукић, уз саслужење месног пароха, јереја Дарка Ивковића. Након свете Литургије, извршен је трократни опход око храма са читањем јеванђелских одељака. По завршеном богослужењу приступило се заједничарењу, уз послужење које су припремили чланови хришћанске заједнице.

У вечерњим часовима одслужено је вечерње богослужење уз сечење славског колача. Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Игор Стакић, бајмочки парох, уз саслужење презвитера Далибора Ратника, пароха чантавирског, и презвитера Далибора Зарића, пароха из Сенте.

Залог кумства, тојест део колача овогодишњи кум славе Дејан Павловић свечано је уручио новим кумовима, дечацима Милану и Стефану, који су одлучили да понесу залог кумства за следећу годину.

Благословом Тројединог Бога, жељно ишчекујемо поновно евхаристијско сабрање и заједничарење у прослављању Пресветог имена Божјег.

[carousel_slide id=’31636′]

Бачка Паланка – На Духовски понедељак, 22. јуна 2021. године, у Бачкој Паланци је, после вечерњег богослужења, одржана литија на Рајковачкој водици у атару Бачке Паланке, на летњем путу према Младенову, где су, уз присуство парохијана, читане молитве за благослов поља и усева. Водица је подигнута 1933. године, а услед разних околности људи су престали да долазе на ово место, које је запустело и обрасло густим шибљем. У новембру 2020. године водица је по казивању старијих парохијана пронађена, постављен је и освештан Часни крст. У току је обнова самог бунара код Крста.

[carousel_slide id=’31653′]

Print Friendly, PDF & Email