Прослава Аранђеловдана у Епархији бачкој

У суботу, 8/21. новембра 2020. године, наша света Црква молитвено је прославила празник Сабора светога архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних. Слава је Светоархангелске обитељи у манастиру у Ковиљу, где је на светој Литургији началствовао Епископ мохачки г. Исихије. Аранђеловдан је слава храмова у Савином Селу, Сенти и у Дероњама.

Светоархангелски манастир у Ковиљу – Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије началствoвао је на светој архијерејској Литургији у Светоархангелском манастиру у Ковиљу, поводом празновања славе ове свете обитељи. Епископу је саслуживало братство Светоархангелског манастира.

По прочитаном јеванђелском одељку беседио је владика Исихије, који је нагласио значај ангелâ и архангелâ за наше спасење. Анђели су узор људима, а пали анђели су узор и немилосрдни господари свима онима који и сами отпадају од Бога и који се опредељују за грех и за самољубље, поручио је Епископ мохачки. Владика је подсетио присутне на личност патријарха српског Иринеја, који се упокојио у Господу 20. новембра ове године, у Војној ковид болници „Kарабурма” у Београду. Он се, свим својим срцем, био уподобио вољи Божјој. Он је достојно служио, вршио пастирску службу, предводио нас, мирио нас, поучавао, давао снаге, давао полет, нагласио је владика Исихије.

После заамвоне молитве извршено је освећење славских дарова, колача и кољива, после чега је Епископ мохачки честитао братству манастирску славу, а свима присутнима пожелео је благословен празник.

Владика је служио помен новопредстављеном патријарху српском Иринеју.

[carousel_slide id=’20784′]

Сента – Евхаристијским сабрањем у храму у Сенти, на празник Аранђеловдан, началствовао је надлежни парох. Литургији су присуствовала браћа свештеници Римокатоличке Цркве – оци Оскар Селеш и Еде Микић.

Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Далибор Ратник, парох у Новом Жеднику. Беседећи, отац Далибор је честитао храмовну славу свештенству и верном народу. Својим умилним, богонадахнутим и поучним речима је истакао важност анђеоског бестелесног света у животу сваког хришћанина, од дана његовог крштења до самог упокојења у Господу.

Благосиљани су славски дарови, колач и кољиво, које је припремила госпођа Весна Крстић, кума славе. Залог кумства за следећу годину преузео је господин Милош Вујадиновић са породицом.

Уприличен је игроказ „Да те питам, Србине брате, има ли још уља у кандилу вере твоје?”, који су извели господин Александар Лалић, госпођа Десанка Чолак и госпођица Катарина Сочин.

За присутне је постављена трпеза љубави, коју су припремили овогодишњи кумови, са чланицама Кола српских сестара.

[carousel_slide id=’20986′]

Дероње – Свечана прослава престоног празника храма Светог архангела Михаила у Дероњама отпочела 20. новембра, свечаним празничним бденијем, којим је началствовао протонамесник Милић Добросављевић, парох друге парохије дероњске. За певницом су појали: Милан Радојевић, вероучитељ у Основној школи Вук Караџић у Дероњама, Марко Ђурић, студент прве године Православног богословског факултета Универзитета у Београду, и Немања Ђурић, ученик трећег разреда Богословије Светог Саве у Београду. 

На сâм дан празника, 21. новембра, торжественим литургијским сабрањем предстојао је отац Милић. Благољепију празничног литургијског сабрања, својим милогласним појањем допринео је овдашњи црквени хор, као и  Марко и Немања Ђурић. После прочитаног јеванђелског зачала, сабрану евхаристијску заједницу надахнутим речима поучио је отац Милић, говорећи о благословеном значају светог архангела Михаила и свих бестелесних небесних сила. После прочитане заамвоне молитве, извршен је чин благосиљања и освећења славских дарова, колача и кољива, које су принели славски кумови – Миленко и Оливера Маљеновић са својом породицом. Кумства за наредну годину прихватио се г. Зоран Славуљ из Бача.

Празнична радост и молитвено заједничарење настављено је истог дана,  служењем бденија којим је началствовао презвитер Предраг Делић, парох из Бача. 

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, ове године богослужења су се обављала у црквеној дворани, због санације Светоархангелског храма.

Храм Сабора светог архангела Михаила у Дероњама је саграђен 1869. године, на месту старије мање цркве која датира из 1759. године, а која је освећена 1773. године.  Од старе цркве сачуван је резбарени иконостас, који је осликао Јован Исаилович Старији из Даља (1791 – 1792). Запис о томе сликар је оставио на јужним дверима и престоној икони Светог Јована Крститеља. Из старе цркве су сачуване књиге и протоколи из Дероња, Бача и Каравукова, које су Срби донели са собом после прогона од калочког надбискупа, 1764. године.

Од значајних личности које су рођене у Дероњама је свештеномученик Рафаило (Момчиловић), чији молитвени спомен наша света Црква чини 24. августа /3. септембра. Отац Рафаило је рођен 1875. године, у честитој земљорадничкој породици. Као дечачића, родитељи су га дали за манастирског ђака у манастир у Ковиљу, одакле, са Мироном Ђорђевићем, одлази у Манасију, где је примио монашки чин. Био је и у Бођанима – тамо је осликао капелу на Водици, а у бођанском манастиру је остао и велики број његових слика. Сликарство је студирао крајем 19. века у Русији (живео је у подворју Српске Патријаршије у Москви). Студије је наставио у Венецији, где је био на специјализацији, а био је и студент Прве српске цртачке школе у Београду. За собом је оставио многобројна дела. Међу најзначајнијим његовим радовима је иконостас цркве у Великој Крсни, израђен по жељи краљице Драге Обреновић. Велике и лепе иконостасе је оставио и у Ковиљу и Пачиру. На предратним југословенским изложбама излагао је као пејзажиста, а оставио је значајан траг и као портретиста. Последње његово дело јесте иконостас цркве Ружице на Калемегдану из 1925. године.

У време усташке најезде, 1941. године, јеромонах Рафаило, настојатељ манастира Шишатовца, протеран је са многобројним свештеницима и монасима преко Фрушке горе у Славонску Пожегу. Био је на челу колоне мученика који су, по наређењу усташких бојовника и гонитељâ, сами себи, успут, служили опело. Био је тучен и злостављан. Уморен је, а ни дан данашњи му се не зна гроб. Но, Господ га је препознао и прославио, а наша света Црква уврстила у ред свештеномученика.

[carousel_slide id=’20977′]

Савино Село – Храм у Савином Селу, посвећен Сабору светога архистратига Михаила и осталих небеских сила бестелесних, прославио је славу у суботу, 21. новембра 2020. године.

Бденијем и светом Литургијом началствовао је протонамесник Јован Кисин, надлежни парох. Благосиљани су славски дарови, колач и кољиво, које је припремио господин Милорад Томовић, кум храмовне славе. Залог кумства за следећу годину преузео је господин Жељко Вулевић.

[carousel_slide id=’21010′]

Print Friendly, PDF & Email