Звездани укрштај по мери Лазе Костића

Фестивал „Костић Лази на звезданој стази” ове, 2020. године, отворен је на Михољске задушнице. После свете Литургије на Православном гробљу у Сомбору, чланови Фондације „Лаза Костић” из Сомбора и других градова, окупили су се око споменикâ Лази Костићу и Јулијани Паланачки, где је одржан помен који је служио протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, овим великим ктиторима Сомбора.

Фестивал, већ познат по својим јединственим укрштајима подједнако осветљава генијалног песника, али и спортисту, беседника брижног за младе, страственог љубитеља врхунске музичке и ликовне уметности, све је то успео да понуди Сомбору и Сомборцима, као и туристима и члановима Фондације „Лаза Костић” из других градова, који су допутовали из Чачка, Београда, Новог Сада, Сремских Карловаца…

У Дечјој недељи Фондација је показала како се посвећеним радом и правилним приступом и деца од 7 година могу лако заинтересовати за дела Шекспира и Лазе Костића. Чланови хора Мали појци светог Георгија, под управом Владе Ђурковића, представили су ликове из Шекспирових драма, које је Лаза преводио. Но, био је ту и „Лабуд са Кенђије”, позивајући присутне да открију предивно излетничко место близу Сомбора. Од 28 цртежа на тему „Лаза, Шекспир и Сомбор”, која су направили полазници „Уметничког студија Сомбор”, под вођством професора Данијела Першића, публика је изгласала победнике: Анастасију Костић (категорију до 10 година), Николину Инђушки (до 15 година) и  Данијела Коловића (изнад 15).

„Програм за све” садржао је и питки, а опет врло квалитетан, стручни допринос професорке Зорице Бечановић Николић, са темом „У тем Сомбору, у тем Стратфорду”. По оцени одушевљене публике била је то „више представа него предавање”. Уз  клавирски дуо Стефана Ракића и Милорада Ћирића, први пут је Сомбор чуо изванредног сопрана Радославу Воргић Журжован, чије интерпретације Аве Марије и других песама су изазвале бујицу осећања у срцима присутних.

Фестивал – који увек одваја бар један програм Јулијани за незаборав, подсећајући се да је Јулијана крајем деветнаестог века била највећи добротвор и Сомбора и Светођурђевске цркве – као  изненађење и посебни драгуљ најпосвећенијим члановима увек уприличи програм који није унапред најављен. Такав „мини догађај” је био „Читаонички трен”, када се члановима Фондације, приликом туристичког обиласка Раванграда, обратио уважени песник Мирослав Алексић, који је у неколико реченица присутнима „одбранио Јулијану” као Пенелопу која чека свог Одисеја и пре брака и без брака. 

У Еко школи на Карапанџи, 20 километара од центра Сомбора, чланови Фондације су могли да погледају кратак документарни филм о светом Јовану Шангајском. Преводилац, Бранислав Бубало, некадашњи менаџер Епл-а, оставио је амерички сан и вратио се са три ћерке и супругом у Београд. Представио се и као пратилац на хармоници својим ћеркама, ансамблу Благодар, уз врхунског сомборског фрулаша Небојшу Брдарића.

Прослављени кошаркаш Ребрача, звезда овогодишњих Звезданих стаза, који је прошлог месеца отворио Кошаркашку академију „Жељко Ребрача”, у раздраганој атмосфери одговарао је на разноврсна питања окупљених о свом животу и каријери, да би на крају добио специјално направљен стринг арт рад – његов портрет у акцији, сомборске уметнице Миљане Капетан.

„Звездане стазе Костић Лазе” нису само стазе на којима Фондација доводи прослављене звезде и приближава их обичним људима. Ми, такође, откривамо и звезде на помолу, оне које се развијају и имају потенцијал да утисну свој печат у своју средину. Ми откривамо скривене драгуље Сомбора, попут Миљане и њеног стринг арт-а, талентовану децу Сомбора, младе уметнике који живе у Сомбору, а многи Сомборци ни не знају за њих.

Сво ово довођење врхунских уметника,  професора и научника типичан је и само – Лазин  укрштај,каже проф. Марина Милић Радовић, оснивач и управитељ Фондације основане 1991. у Лондону, а касније у Новом Саду и Београду.

Фондација „Лаза Костић”

[carousel_slide id=’18762′]

Print Friendly, PDF & Email