Усековање главе светога Јована Крститеља

Данас је мали Велики петак, други Велики петак. Јер, данас је погубљен највећи између свих рођених од жена ‒ свети Јован Крститељ и Претеча Господњи. На Велики петак људи су Бога убили, Бога распели. На данашњи свети велики Празник људи су убили највећег човека. 

Преподобни Јустин Ћелијски

У петак, 29. августа/11. септембра 2020. године, наша света Црква молитвено ће прославити спомен на Усековање главе светога Јована Крститеља. На дан овог великог Празника молитвено се сећамо догађаја када је највећи између свих рођених од жена овенчан венцем мученика, након што је пострадао као истински проповедник, Пророк и Претеча Јагњета Божјег Које узима на Себе грехе света. Молитвено се сећамо краја земног живота Крститеља Господњег и исти догађај прослављамо због крајњег исхода жртве, коју је – кроз своје мученичко страдање – Претеча Божји поднео.

Како нам Јеванђеље сведочи, свети Јован Крститељ био је погубљен по наредби безбожног цара Ирода, који је, будући наговорен од зле жене Иродијаде и њене кћери Саломије, хтео да избегне истину живота у Христу – живота који је саображен са заповестима и вољом Божјом. Сведок и проповедник те истине био је, у време оно, свети Јован Крститељ. Он је, према сведочењу Апостола љубави – светога Јована Богослова, био сведок Светлости истините коју тама не обузе. Та Светлост је обасјавала и откривала таму греха којом је цар Ирод био поробљен пошто је живео са супругом свога брата Филипа – Иродијадом. Желећи да ту Светлост потисне далеко од њих, како би „мирне савести“ живели у тами греха, Иродијада је, преко своје кћери Саломије, од Ирода затражила на тањиру главу Претече Господњег, а Ирод, чији ум још више би помрачен Саломијиним бестидним плесом, није могао да се супротстави таквој Иродијадиној замисли, те је наредио сурово погубљење светога Јована Крститеља – првога проповедника покајања и крштења у којем умире стари а рађа се и васкрсава нови човек у Христу.

Крститељ Господњи Јован се и у свом страдању показао као истински Претеча Сина Божјег, Који је Себе принео на Крст за живот света. Созерцавајући свето житије и мученичко страдање светога Јована Крститеља, црквени песник га назива ангелом, апостолом и мучеником. И заиста, како нас подсећа преподобни Јустин Ћелијски, Претеча Господњи није био само новозаветни пророк, него и први новозаветни мученик и исповедник вере.

У доленаведеном звучном запису послушајте беседу коју је 2018. године изговорио Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, на дан празновања Усековања главе светога Јована Крститеља, у Саборном храму у Новом Саду.

Print Friendly, PDF & Email