Најава: Прослава Ивањдана у Епархији бачкој

Божанска уста Господа Христа објавише свету да је свети Јован Претеча највећи између рођених од жена. Шта ми можемо да очекујемо од њега, шта ако не милост, благодат и доброту? Њему је Господ дао ту благодат да, пре свих нас, позна Господа Христа, пође за Њим и објави целоме свету да нема спасења у другоме осим у Господу Исусу. Да, то је Претеча: апостол покајања, пророк покајања, мученик покајања.

Преподобни Јустин Ћелијски, 1974. године, Ивањдан у манастиру Ћелијама

Наша света Црква прославиће празник Рођења светога Јована Претече у уторак, 24. јуна/7. јула 2020. године. Ивањдан је престони празник храма на Детелинари, капеле на Успенском гробљу у Новом Саду, као и храмова у Бачкој Паланци, Гложану, Сомбору и у другим местима Епархије бачке.

У Охридском прологу Светога владике Николаја Велимировића наведено је детаљно о рођењу и животу Светога Јована Претече и Крститеља Господњег.

„На шест месеци пре свога јављања у Назарету Пресветој Дјеви Марији велики Гаврил, архангел Божји, јавио се првосвештенику Захарију у храму Јерусалимском, пре него што је објавио чудесно зачеће бездетне старице. Захарија не поверова одмах речима весника Божјег, и зато му се језик веза немилом, и остаде нем све до осмога дана по рођењу Јовановом. У тај дан скупише се сродници Захаријини и Јелисаветини ради обрезања младенца и ради надевања имена. Па када упиташе оца какво би име он желео дати сину, он, будући нем, написа на дашчици: Јован. И у том часу одреши му се језик и он поче говорити. Дом Захаријин беше на висинама између Витлејема и Хеврона. По целом Израиљу беше се разнео глас о појави ангела Божјег Захарији, о немилу овога и о одрешењу језика његовог у часу када написа име Јован. Глас о томе беше дошао и до Ирода. Зато Ирод, када посла да се покољу деца по Витлејему, упути људе у брдско обиталиште породице Захаријине да убију и Јована. Но Јелисавета благовремено сакрије дете. Разјарен због овога цар Ирод посла џелате у храм Захарији да га убију. Између притвора и храма Захарија би убијен, а крв његова се усири и скамени на плочама, и оста тако као сталан сведок против Ирода. Јелисавета се сакрије са дететом у неку пештеру, где ускоро она премине. Младенац Јован оста у пустињи сам на старању Бога и ангела Божјих.ˮ

Преподобни Јустин Ћелијски је рекао, давне 1956. године, у манастиру Ћелијама код Ваљева, да је данашњи празник – Празник свете породице: Светог пророка Захарије, Праведне Јелисавете и Светога Претече. „Отац, мајка и син. Све троје свети и велики пред Богом. Свети родитељи, свети син. Праведни родитељи, праведни син. Велики су пред Богом и родитељи великог Претече. Како је морао бити велики Свети Претеча! Видите, дете расте у пустињи. Он исповедник и пустињак који никада хлеба није јео. На данашњи дан велика је радост на небу. Велика радост за родитеље… Ако сте децу вашу васпитали у страху Господњем. Деца су радост за родитеље само када иду за Господом. Људи, у Царство небеско се улази само када вером, молитвом и постом служиш Господу. И Свети Претеча је ту своју божанску дужност испуњавао достојно. Браћо, не може ништа да нас постави великима пред Богом док не пођемо путем Светога Претече. А то је: згадити се на своје грехе… Сви Светитељи зову на покајање… Покајте се, јер се приближило Царство небеско. Амин!ˮ

У доленаведеном запису послушајте беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену на Ивањдан, 2019. године, у Саборном храму у Новом Саду.

Поводом дивног празника Ивањдана, у оквиру емисије У сусрет Празнику (припремљене и реализоване у Радију Славословље), презвитер Вељко Васиљев, парох при храму Светога пророка Илије на Палићу, говорио је о мисији светога Јована Претече.

Print Friendly, PDF & Email