Празник Богојављења у Епархији бачкој

Нови Сад – На велики празник Богојављења, 19. јануара 2020. године, мноштво богољубивих клирика и благочестивог народа Божјег сабрало се у новосадском Саборном храму, како би се поклонили Пресветој Тројици, чија је Тајна потпуно откривена свету на данашњи Празник.

Велико повечерје и Јутрење служио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, уз саслужење презвитера Бранислава Нијемчевића и ђакона Слободана Ђурђића.

У присуству Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, на светој архијерејској Литургији је началствовао Епископ мохачки, уз саслужење свештеног братства Светогеоргијевског храма и новосадских ђакона.

У свом архипастирском обраћању, владика Исихије је објаснио смисао празника Богојављења. У данашњи дан славимо велики Празник, када се Бог јавио људском роду као Света Тројица. Господ данас долази на реку Јордан да Га Свети Јован крсти водом очишћења – крштењем које се вршило у Старом Завету, и могло се више пута понављати. Као и сви други догађаји у животу Спаситеља света, и овај је прожет Његовим огромним смирењем. Иако без греха, Он долази Светом Јовану да Га крсти, очишћујући његове воде, а преко њих и цео свет, дарујући нама – кроз свету Тајну крштења – потпуно очишћење, спасење и живот вечни, поручио је Епископ мохачки.

По заамвоној молитви, уз појање стихире ,,Глас Господњи на водама…”, у порти Светогеоргијевског храма служен је Чин великог водоосвећења.

[carousel_slide id=’7858′]

Суботица – На празник Богојављења, у недељу, 19. јануара 2020. године, у Световазнесењском храму у Суботици, свету Литургију је служио протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, а саслуживали су: протонамесник Драган Стокин, презвитер Илија Анђелић, умировљени свештеници Мирко Шипка и Душан Рус, као и ђакон Дарко Ивковић.

После Литургије извршен је Чин великог водоосвећења.

[carousel_slide id=’7931′]

Пивнице – После више од 100 година, код обновљеног Крста, подигнутог у Пивницама пре 120 година, служен је Чин великог водоосвећења.

Сомбор – На Богојављење, протонамесник Бранислав Шијачић служио је свету Литургију у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору, уз саслужење протојереја Александра Лазића, протонамесника Саве Николића и ђакона Александра Верића.  

После свете Литургије извршен је Чин великог освећења воде у порти храма.

[carousel_slide id=’7954′]
Print Friendly, PDF & Email