Празник Светога првомученика и архиђакона Стефана

У четвртак, 9. јануара 2020. године, наша света Црква ће молитвено прославити празник Светога првомученика и архиђакона Стефана.

Архиђакон значи први ђакон. Реч ђакон дословно значи онај који служи – слуга. Ово сазнајемо из Дела апостолских (6, 1 – 7). Свети Стефан је и први хришћанин који је страдао за Господа Христа, и то је разлог за назив: првомученик. Име Стефан дословно значи овенчан, односно крунисан.

У страшном тренутку смрти, онда када га засипају камењем, када га муче, свети архиђакон Стефан види небеса отворена и Сина Човечјег, где седи са десне стране Бога, и за њега нема страха од смрти, нема страха од убица, нема страха ни од каквих страхота у овоме свету. Тако је свети првомученик Стефан уствари свима нама открио тајну свих светих мученика Христових: како су они могли да издрже страшне и неподношљиве муке без јаука, без суза… Свако мучење за сваког мученика имало је своје страхоте, али јунаци Христови се нису бојали смрти и подносили су све те муке, јер су имали над собом Небо отворено и Господа који их чека у Царству небеском. Тамо су они хитали кроз сва страдања, кроз све муке, ка Њему, ка Господу Који је постао Човек. Данас на светог архиђакона Стефана – данас је рођендан свих светих исповедника Христових, рођендан свих светитеља Божјих.

На суђењу је свети Стефан разложно побио све клевете лажних сведока и описао историју Израиља од Авраама, који је први добио обећање о доласку Месије, па све до Мојсија. Истина о Месији још више је разбеснела свештеничке и народне поглаваре, који су са судијама архиђакона Стефана извели из града и убили камењем. Последње речи светог архиђакона Стефана су биле: Господе, не урачунај им грех овај. Тело светог Стефана бачено зверима и птицама, лежало је дан и ноћ несахрањено. И тек наредне ноћи, у Јерусалиму, познати кнез и учитељ Закона Гамалил, који је потом и сâм поверовао у Христа са сином својим Авивом, послао је часне и верне људе који су, тајно узевши тело светитељево, однели га на његово имање удаљено од Јерусалима четири километра – звано Кафаргамала, и тамо га часно сахрани. Много векова касније, 415. године, његове свете мошти су пренесене на Сион, а касније у Цариград.

У доленаведеном тонском запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у Саборном храму у Новом Саду, на празник Светога првомученика и архиђакона Стефана, 9. јануара 2019. године.

(Приредио: презвитер Александар Поповић)

Print Friendly, PDF & Email