Покров Пресвете Богородице Марије

У понедељак, 1/14. октобра 2019. године, наша света Црква врши спомен на догађај који се пре више од хиљаду година десио у Цариграду, а везује се за цркву Влахерна, која је посвећена Пресветој Богородици. У Епархији бачкој Празник ће бити посебно свечано прослављен у Бачкој Паланци, као слава храма Покрова Пресвете Богородице.

У периоду развоја и процвата Ромејског Царства, западни део престонице – Влахерна – постао је познат на целом православном Истоку по својим светињама. Од најважнијих места у том смислу, највећа и најзначајнија је била црква Мајке Божје, чију је изградњу започела 450. године царица Пулхерија, а завршио је после њене смрти цар Маркијан. У ову цркву, из Палестине су 457. године пренети одећа Пресвете Богородице, прекривач њене главе (омофор) и део појаса.

Четири и по века касније, 911. године, под ромејским царем Лавом Мудрим (886 – 912) незнабожачки народи су напали Византију, а према неким историјским подацима то су били преци данашњих Руса, које је предводио Олег. Они су успели да опколе Цариград и да га држе под опсадом. Становници Великог града, немајући довољно снаге да се одупру непријатељу, прибегли су последњој нади, помоћи Свевишњег.

У недељу, 1/13. октобра, током свеноћног бдења, Влахернска црква је била препуна верног народа који се молио за спасење. Међу њима је био и монах Андреј, јуродиви Христа ради. Он је био Словен који је, стицајем околности, био заробљен и тада је примио хришћанство. У току ноћи, он и његов ученик Епифаније изненада су угледали величанствену појаву Пресвете Богородице, окружену апостолима, светитељима и мученицима.

Клекнувши, Краљица неба је почела да се моли са сузама. Мајка Божја је замолила свог Сина да прихвати молитве свих људи, призивајући Његово Име. Тада је Мајка Божја скинула вео са главе и раширила га над људима који су се молили у ​​храму, као да их штити од видљивих и невидљивих непријатеља. Следећег тренутка, Пресвета Богородица је неочекивано нестала. Иако је њен омофор постао невидљив, верни народ је дуго осећао милост која се изненада излила на храм и његове верне. Њихова нада у спасење од Бога није била узалудна, јер ускоро су сви опсадници били протерани из Константиновог Града.

Установљен у част чудесног појављивања Пресвете Богородице у цркви Влахерни, овај празник је Грчка Православна Црква убрзо заборавила, али у Русији он је постао један од највећих и најпоштованијих Богородичних празника.

У доленаведеном запису беседе протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, чућете више о дивном празнику Покрова Пресвете Богородице.

(Приредио презвитер Александар Поповић)

Print Friendly, PDF & Email