Слава храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу

У суботу, 2/19. октобра 2024. године, прослављена је слава храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу. Бденије уочи храмовне славе служио је протојереј Жељко Латиновић, настојатељ храма Успења Пресвете Богородице у Новом Саду, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На крају богослужења, прота Жељко је, уз саслужење протојереја Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог, и протојереја Леа Малешевића, пароха каћког, осветио свете сасуде са дарцима које је даровао г. Миле Петровић из Ковиља, овогодишњи црквени кум.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Светој Литургији су присуствовали госпођа Кристина Караић, заменик председника Скупштине Града Новог Сада, и г. Милан Марић, саветник за протоколарне послове у Скупштини Града Новог Сада.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј Миладин Бокорац, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Кумство за идућу годину прихватио је г. Владимир Стојшин. После чина благосиљања славских дарова, прота Миладин је произнео пригодну беседу у којој је, између осталог, рекао: „Свети апостол Тома је ставио свој разум испред свога срца и свога ума. Али Господ није оставио, заборавио или одбацио сумњичавог апостола Тому. Ми припадамо управо тој генерацији хришћана који немају ту могућност као што је имао апостол Тома да га Сâм Господ увери у Његово Васкрсење, него треба да верујемо и својим умом и својим срцем и читавим својим бићем оно што су нам оставили у Предању и Светом Писму свети апостоли и ученици Христови. Свети апостол Тома је каснијим својим животом и својим мисионарским деловањем показао да је заиста био достојан апостолске службе. Показао је велику веру и велико поверење у Господа и страдао је за Господаˮ, истакао је прота Миладин.