Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу

На празник Сабора светог архистратига Гаврила, у петак, 13/26. јула 2024. године, прослављена је слава Светоархангелског манастира у Ковиљу. На светој архијерејској Литургији је началствовао Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита бачког господина Иринеја, Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, презвитера др Драгана Карана, доцента Православног богословског факултета Универзитета у Београду, као и свештенства и ђаконства Епархије бачке. На малом входу током свете Литургије Његова Светост Патријарх српски је јеромонаха Никона, сабрата манастира Ковиља и изабраног Епископа јенопољског, рукопроизвео у чин архимандрита.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је сабране поучио о томе да је човек слободан само ако је у заједници са Богом, а да су свети архангели примери и узори живота у слободи у сагласју са вољом Божјом. „Створени смо као слободна бића и створени смо да бисмо употребили своју слободу на слављење Бога. На слављење Бога значи на љубав према Богу, а то значи на послушање у односу на Бога. И не само ми као људи него читава творевина је саздана да слави Бога и да се Бог у њој прославља. А човек је створен као привремено мало мањи од анђелâ. Међутим, све му је покорено да у њему и кроз њега све буде прослављено. Како? Тако што је свака мисао наша – славословље, молитва. Свака реч, свако дело, све оно што чинимо и што јесмо – позвано је да буде Литургија, да буде славословље које узносимо Богу, а са нама и читава творевина. Кроз славословље и слављење Бога, кроз живот као Литургију ми изграђујемо мир у себи, радост, изграђујемо мир са Богом, али и мир са ближњима својима, мир и са читавом творевином Божјом. Јер, славословље ништа друго не значи него даривање себе Богу, ближњим и читавој твари. Славословље значи давање, а не само узимање. Све је, дакле, створено да буде једна песма, симфонија којом управља човек, којом диригује човек, којом диригујемо ми. У зависности од тога како диригујемо, да ли употребљавајући или злопотребљавајући своју слободу, зависиће и то којим путем иде читав свет, зависиће и то како ћемо разумети вољу Божју, зависиће и то како ћемо видети ближњег и како ће се он према нама односити, зависиће и то какав ће наш однос бити према читавој твари, творевини Божјој и како ће она нама узвраћатиˮ, рекао је, између осталог, Светејши Патријарх српски г. Порфирије.

На крају свете Литургије, Светејши Патријарх српски је извршио чин благосиљања славских дарова. Сабранима се обратио и Високопреосвећени Митрополит бачки г. Иринеј, који је заблагодарио Његовој Светости на доласку у манастир Ковиљ, началствовању на светој Литургији и речима поуке. Митрополит бачки Иринеј је захвалио монахињама и свештенству, као и вернима са разних страна, на доласку и учешћу у прослави манастирске славе и пожелео да Бог, молитвама светих архистратига, војсковођа небеских сила, штити верне у војевању против сила зла.

Благољепију свете Литургије допринели су чланови Хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској и монаси Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Print Friendly, PDF & Email