Посланство Руске Заграничне Цркве у посети Епархији бачкој

У суботу, 15. јуна 2024. године, Епархију бачку је посетио Митрополит њујоршки и источноамерички г. Николај, првојерарх Руске Заграничне Цркве, са посланством које чине: Митрополит берлински и немачки г. Марко, Архиeпископ монтреалски и канадски г. Гаврило и свештенство Руске Заграничне Цркве. У пратњи посланства Руске Заграничне Цркве био је Епископ јегарски и изабрани британско-ирски г. Нектарије.

Посланство Руске Заграничне Цркве дочекали су, у манастиру Васкрсења Христова у Каћу, Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, у присуству сестринства манастира. Митрополит Николај и чланови посланства Руске Заграничне Цркве посетили су том приликом параклис и манастирски храм Васкрсења Христова у Каћу, као и манастирске радионице мозаика, иконописа и веза.

Потом је уприличена посета Светоархангелском манастиру у Ковиљу, где је служена доксологија Митрополиту њујоршком и источноамеричком г. Николају. После чина доксологије, Епископ бачки г. Иринеј је упутио поздравно слово Високопреосвећеном митрополиту Николају и члановима посланства Руске Заграничне Цркве. У свом обраћању Преосвећени владика Иринеј је уваженим гостима пожелео срдачну добродошлицу и захвалио им на указаној части због уприличене посете Епархији бачкој, предочивши им најзначајније податке из историје Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Одговарајући на поздравне речи, Митрополит њујоршки и источноамерички г. Николај је заблагодарио Епископу бачком г. Иринеју на срдачном пријему и указаном гостопримству. Митрополит Николај је изразио велику радост због званичне посете посланства Руске Заграничне Цркве Српској Православној Цркви и Епархији бачкој, захваливши на братској подршци и указаној љубави. Високопреосвећени митрополит Николај је у знак захвалности даривао Преосвећеном епископу Иринеју крст и панагију са изображеном иконом Пресвете Богородице Курске, а потом је благословио братство Светоархангелског манастира и све присутне.

Print Friendly, PDF & Email