Света архијерејска Литургија у Бачкој Паланци

У недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора, 3/16. јуна 2024. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у храму Рођења светог Јована Претече у Бачкој Паланци, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију. Преосвећеном епископу Алексеју саслуживали су протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, свештеници и ђакони Епархије бачке и других епархија Српске Православне Цркве.

У току свете Литургије, извршена је света Тајна брака – чин венчања Лазара Стојисављевића и Милице Хинић.

У беседи по прочитаном јеванђелском зачалу, Епископ хвостански Алексеј  је, између осталог, рекао: „Чули смо у данашњем Јеванђељу како је брижна Христова молитва Оцу, чули смо како је свељубвеобилна, да човеку срце заиста затрепери. Видите која је брига Христова за нас? Он се у задњим тренуцима моли Оцу; не за сав свет, не за свет страсти. Кад се каже свет – то су страсти, него се моли за оне које Му је дао, тојест за људе, за свако тело, јер Господ не жели да пропадне ништа што је Он створио. И сад ми у овој молитви чујемо управо то где Христос каже Оцу да сачува, да нико не погине осим сина погибељи. Ми то чујући треба да заиста се задивимо и да наше срце затрепери ка Христу, да се врати на пут и да се потрудимо да се тај Христос Који је живот дао за нас и нико није показао такву љубав према човеку као Христос. Да пожелимо да се такав Христос, једино Он, усели у срца наша, да му направимо трон, јер ако Њему не направимо трон, у срца наша уселиће се неко други, а тај други не даје ни крепост ни мирˮ, нагласио је Епископ хвостански.

После отпуста, Епископ хвостански Алексеј се обратио младенцима, теологу Лазару и Милици, поуком о значају хришћанског брака и зажелео им дуг живот, пород, узрастање у Господу и блаженство у Царству небеском. На светој Литургији је појао Црквени хор „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке којим диригује Снежана Жујић.

Print Friendly, PDF & Email