Представљена књига др Дарка Танасковића „Религија у друштву, култури и политици”

Да је књига „Религија у друштву, култури и политици“ др Дарка Танасковића прави избор за првенац новоосноване Издавачке куће Архиепископије београдско-карловачке „Духовна реч” показала је синоћ и многобројна публика која је испунила крипту храма Светог Саве на Врачару.

О књизи професора емеритуса и академика Дарка Танасковића, у којој су сабрани његови изабрани огледи, интервјуи, чланци и расправе, говорили су Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, професор емеритус Правног факултета Универзитета у Београду и амбасадор Републике Србије при Светој Столици др Сима Аврамовић и аутор дела.

На почетку скупа председник Уређивачког одбора „Духовне речи” ђакон др Владан Таталовић је присутнима у кратким цртама представио др Дарка Танасковића, једног од најзначајнијих савремених српских интелектуалаца, а затим и најавио говорнике, од којих се први обратио Светејши Патријарх г. Порфирије.

Наглашавајући да је за њега представљање књиге др Танасковића двоструки празник, тј. двоструко славље, јер се у храму утемељитеља Српске Цркве скромно, али радосно, наставља просветитељско дело Светог Саве, као и због тога што је основана нова издавачка кућа у оквиру Архиепископије београдско-карловачке која треба да шири духовну реч, која стога и носи назив „Духовна реч”, патријарх Порфирије је честитао професору Таталовићу и члановима Издавачког одбора који су покренули издавачки подухват и објавили прву књигу која је заиста високог домета.

– То је књига која нас је вечерас у овако великом броју сабрала и којом је Уређивачки одбор, да се спортским речником изразим, врло високо подигао лествицу коју треба досезати наредним књигама и издањима – истакао је патријарх Порфирије који је подсетио да је аутор књиге академик изразитог књижевног дара, професор, дипломата који је задужио поколења, оријенталиста, културолог, религиолог, уз још мноштво његових специјалности изражених у више од седам стотина научних и стручних радова, патриота без остатка, али пре свега његов близак пријатељ и истински брат.

– Ових дана сам се неколико пута сетио речи једног старијег, сада већ покојног, архијереја да је у данашње време, које не одликује секуларизам него апостасија, веома важно да људи који имају углед у јавном животу јасно и недвосмилено за себе кажу и да сведоче да су хришћани. Професор Танасковић то чини својим јавним деловањем, а овом књигом је сабрао своје духовне речи, речи о Цркви, о вери, о православљу и остављам нам да се њима поучавамо. Дакле, чини ми благослов и част да вечерас отворим ово свечано представљање књиге „Религија у друштву, култури и политици“ – поручио је патријарх Порфирије изражавајући личну благодарности епископу Иринеју и професору Аврамовићу, а посебно аутору, драгом пријатељу Дарку Танасковићу.

Епископ бачки Иринеј је истакао да је пред читалачком публиком ретко драгоцена књига ретког писца, складно и веома успешно уређена од стране свештеника Александра Прашчевића. – Књига професора Танасковића представља веома значајно дело обима преко седам стотина страница, али је још значајније по свом садржају – нагласио је владика Иринеј подсећајући да је аутор један од ретких зналаца из многих области што је данас редак случај: – Како је у дивном предговору навео Његова Светост, аутор је врстан зналац више светских језика, надалеко познат исламолог, православни теолог – иако то није по формалној едукацији – па ме веома радује што ћемо ускоро у сарадњи две епархије издавачке установе „Беседе” и „Духовне речи” штампати и сабрана дела професора Танасковића, што ће бити велики добитак за културу и духовно оздрављење нашег затрованог медијског простора.

Владика Иринеј је посебно нагласио да је прва тема књиге историјски догађај из 2013. године када је, поводом обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта, у Нишу био присутан сав хришћански свет. Подсећајући да је Миланским едиктом цар Константин дао хришћанима, али и свима осталима, слободу и право да следе религију које њихово срце хоће, владика Иринеј је потврдио закључак аутора да се тада, можда по први пут у историји, увело начело верске толеранције и здраве секуларности. Ову проблематику у савременом свету, наглашава владика Иринеј, професор Танасковић веома трезвено и разумно промишља са посебним освртом на утицај тзв. Бриселске наддржаве, опасности познате под начелом Хришћанство без Христа и идеје о слободној Цркви у слободном друштву слободних грађана.

– Не заборавити физику Миланског едикта, али се држати и његове метафизике – закључак је прве теме која читаоца води до  новог поглавља „Свети Сава и Срби”. Подвиг Светог Саве представља пут из незавршене прошлости у незапочету будућност. За професора Танасковића то је пут који води у живот, а Светосавље дефинише као завет, пример и путоказ Светог Саве свом народу да буду Срби, али не између. Свети Сава је био космополита, свечовек, али и искрени и прави Србин, учитељ и пастир свог народа. У његовом житију најчешће се помињу две речи: Васељена и Отачаство. То је и одговор професора Танасковића о суштини Светосавља – истакао је епископ Иринеј.

Професор Сима Аврамовић је истакао лични утисак да учешће у промоцији књиге професора Танасковића за њега представља круну вишедеценијског пријатељства започетог још у раном детињству током школовања у класичној гимназији.

– Живот нас је поново спојио заједнички радећи на многим пројектима, као што су увођење веронауке у школски систем Србије, доношење Закона о односу државе и Цркава и верских заједница и друге деликатне теме и подухвати, од којих посебно истичем мастер програм на Универзитету у Београду „Религија, друштво и европске интеграције”, а сличне теме обухвата и књига коју представљамо вечерас – подсетио је амбасадор Аврамовић, који је нагласио изузетан допринос професора Танасковића у дипломатији, а посебно у његовој амбасадорској служби у Ватикану током које је, како сведоче тамошњи највиши кругови, па и сам државни секретар, оставио на понос свих нас дубок људски траг.

– Значајан део у књизи заузима Ватикан, односи са Римокатоличком Црквом, кључне личности и динамика политике Свете Столице, па ово дело представља незаобилазно штиво за све који ће се бавити том тематиком у будућности. Са друге стране, аутор је врхунски познавалац ислама и финеса исламских држава, пре свега Турске где је био амбасадор, стога је ово књига која се не чита једампут и не проба одједном и представља својеврсни уџбеник и путоказ кроз изазове времена – беседио је амбасадор Аврамовић откривајући још многе личне димензије пријатељства са аутором.

Професор Дарко Танасковић се, на крају промоције, бираним речима захвалио својој почившој супрузи Весни, која је била и коаутор књиге, као и свима онима који су допринели да се књига појави и представи јавности у њеном пуном сјају.

– Ова политематска књига је имала за инспирацију завет блажене успомене патријарха Павла: Будимо људи. Трудио сам се да испуним тај завет упознајући се са другим културама и цивилизацијама, постављајући питање Светосавља, физике и метафизике у контекст изградње нарушене пуноће Логоса и екуменства, а не екуменизма, са циљем препознавања истинитог хришћанства, а то је прави пут како за појединца тако и за читаво човечанство – поручио је аутор који је том приликом обећао да ће, у складу са могућностима, у времену које је преостало наставити да ради по обрасцу који је пронашао у Светосављу, у ономе што се Србима нуди као једини прави пут, без изневеривања духа хришћанства, српског идентитета и намере да будемо бољи!

Представљању књиге су присуствовали и преосвећена господа епископи тимочки Иларион, мохачки Дамаскин и новобрдски Иларион, ректор Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве г. Душан Стокановић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић, представници Православног богословског факултета у Београду, представници културних и научних установа, као и многобројни народ престонице.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email