Одржана смотра црквених хорова у Сомбору

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Српске православне Црквене општине сомборске и Црквеног хора „Свети цар Константин и царица Јелена” из Сомбора, у суботу, 1. јуна 2024. године, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору одржана је 14. Смотра црквених хорова под називом „Све што дише, нека хвали Господа!”

На смотри су учествовали Црквени хор „Свети Јосиф Темишварскиˮ из Кикинде којим диригује Даница Мандић, Црквени хор „Свети Сава Горњокарловачкиˮ из Мола којим диригује Оливера Ромић, Црквени хор „Свети Георгијеˮ из Бечеја којим диригује Сенка Јовановић, Црквени хор „Свети Роман Мелодˮ из Суботице којим диригује Драгана Николић, Хор „Неумеˮ Центра за културу из Сопота којим диригује Татјана Ристић и Црквени хор „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора којим диригује Милан Радишић.

На програму су била дела православне српске, руске и бугарске духовне хорске музике. На крају смотре, протојереј Срђан Нешић, секретар Српске православне Црквене општине сомборске, заблагодарио је свима који су својим учешћем и присуством увеличали ову духовну свечаност, честитајући свима на уложеном труду. Прота Срђан је у обраћању нагласио да црквени хорови показују свету лепоту православног појања које је део црквене уметности произашле из свете Литургије. После концерта за све учеснике приређена је трпеза љубави, а славље је настављено уз послужење и братско натпевавање хорова.

У недељу, 19. маја / 2. јуна 2024. године, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, светом Литургијом је началствовао презвитер Желимир Ацан, уз саслужење свештенства поменутог храма. На светој Литургију су заједно појали чланови Хора „Неумеˮ из Сопота и чланови Црквеног хора „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора. После свете Литургије, уочи празника и славе црквеног хора из Сомбора, извршен је чин благосиљања славских дарова које су ове године припремили кумови Бранко и Бисерка Матијевић, чланови хора. Залог колача за следећу годину преузела је Драгана Марић.

Print Friendly, PDF & Email