Слава Светониколајевског храма у Новом Саду

На празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског, у среду, 9/22. маја 2024. године, на светој архијерејској Литургији у Светониколајевском храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона.

Беседећи после прочитаних јеванђелских одељака, Преосвећени владика Дамаскин је рекао да је свети Николај Мирликијски један од најпоштованијих светитеља у хришћанском свету. Говорећи о врлинама светог Николаја, Преосвећени владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Свети Николај јесте живо ходеће Јеванђеље. Када бисмо рекли који је то светитељ најомиљенији међу хришћанским светитељима – онда је то засигурно свети Николај. Када бисмо питали ко је испунио данашње Јеванђеље о блаженствима – онда бисмо опет рекли да је то свети Николај Мирликијски Чудотворац. И када кажемо епитет чудотворац, то је постало и срасло са њим као његово презиме, јер толико је његових чудотворних дела као што је звездâ на небу или као што је песка на обали морској. Како је свети Николај постао тако силан и моћан пред лицем Божјим и зашто је Бог њега тако прославио и учинио великим међу људима? Зато што је он читав свој живот посветио Богу и што је имао силну веру у Бога. Та вера била је пут која је њега водила од истине ка животу вечном, јер је он у свом животу, како каже апостол Павле, ходио вером, а не гледањем. А како расте та вера? Расте свим врлинама, молитвом нашом Богу и светим Божјим угодницима; постом, бденијем и сваком другом врлином расте вера у нама, која је на почетку као зрно горушичино. Али једна за другом врлине чине да наша вера буде јака и да буде силнаˮ, нагласио је Преосвећени владика Дамаскин.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, а потом и чин благосиљања славских дарова. На крају је Епископ мохачки Дамаскин сабраном верном народу још једампут честитао храмовну славу, пожелевши им да се угледају на живот и добра дела светог Николаја Мирликијског. Протојереј Миодраг Андрић, настојатељ Светониколајевског храма, заблагодарио је Преосвећеном епископу Дамаскину на љубави и части указаној служењем свете Литургије на дан престоног празника храма. Светој Литургији je присуствовао и г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.

Print Friendly, PDF & Email