Епископ мохачки Дамаскин на вечерњем богослужењу у Богојеву

У среду, 9/22. маја 2024. године, на празник Преноса моштију светог оца Николаја, храм у Богојеву прославио је своју славу. Светом Литургијом је началствовао презвитер Милорад Мишков, парох молски, уз саслужење презвитера Србољуба Срдића, пароха србобранског, и презвитера Александра Верића, пароха у Српском Милетићу и Богојеву.

Истог дана у послеподневним часовима, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, вечерњим богослужењем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин освећења нових звона за наведени храм, а потом и чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи славски кум, г. Радивоје Радић са породицом. Залог кумства за идућу годину преузела је госпођа Љубица Стојановић.

Обраћајући се верном народу, владика Дамаскин је пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и поздравио све присутне. У наставку, Епископ мохачки је поучио верни народ о значају прослављања светог Николаја Мирликијског Чудотворца, те је, између осталог, рекао: „Сваки храм јесте и дом Божји, али у исто време и дом човеков. То је сусрет Бога и човека који се догађа у храму на свакој служби и на сваком молитвословљу. Зато се храму учимо Јеванђељу Божјем, учимо се заповестима Божјим, учимо се премудрости Божјој. Сви празници које празнујемо у току године добијају своју силу и своју светлост из празника Васкрсења Христовог, а управо сведок Васкрсења Христовог у своме животу био је и свети Николај Мирликијски Чудотворац који се подједнако слави како на Истоку тако и на Западу. Када људи вашега места иду на своје њиве, када иду на свој посао, када било које дело чине, моле се светом Николају и свети Николај помаже онолико колико се ми трудимо да заслужимо његову милост и колико живимо по заповестима Божјим. Нека би Господ дао да звоњење ових звона које смо данас осветили, буде позив свима вама да недељом и празником, када се овде служи света Литургија или нека друга служба, долазите и молите се Богу и свима угодницима Божјим почевши од Мајке Божје, свима светима, да нам Господ дâ снаге да издржимо у ова тешка временаˮ, поручио је Преосвећени владика Дамаскин.

Презвитер Александар Верић, парох у Српском Милетићу и Богојеву, заблагодарио је Епископу мохачком Дамаскину на љубави и части коју је указао свима присутнима учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе и освећењу звонâ. Отац Александар је нарочито нагласио да у Богојеву у слози и миру живе православни и римокатолици, и захвалио свима који помажу у изградњи храма.

Чину освећења звона присуствовали су представници Месне заједнице Богојево, велечасни Арпад Веребељ, свештеник Римокатоличке Цркве, и Радоје Перишић, председник Црквеноопштинског управног одбора у Богојеву. Дародавци нових звона су Дејан Дујковић, Раде и Катица Петровић, протојереј Миле Мајкић, Пољопривредна производња „Милетићˮ а. д. Сомбор, као и парохијани Богојева.

Print Friendly, PDF & Email