Празник Светог великомученика Георгија – храмовне славе у Епархији бачкој

Празник Светог великомученика Георгија – храмовне славе у Епархији бачкој

Сомбор – На Васкрсни понедељак и празник Светог великомученика Георгија, 23. априла / 6. маја 2024. године, прослављена је слава Светођурђевског храма у Сомбору. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, инспектор богословијâ Српске Православне Цркве, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На светој Литургији је појао Црквени хор „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора.

На светој Литургији је беседио презвитер Никола Дувњак, парох стапарски, који је између осталог, рекао: „Ми треба да сведочимо веру као што је сведочио свети Георгије, да та вера буде делатна, да творимо дела она која су Христос, свети Георгије и сви свети творили. Да живимо тако, браћо и сестре, тада ће сви познати да смо Христови. На сваком месту да творимо вољу Божју!ˮ

Поред многобројног верног народа, светој Литургији су присуствовали г. Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, са сарадницима, г. Радомир Лековић, заменик председника Скупштине Града Сомбора са члановима Градског већа и Градске управе Града Сомбора, и г. Недељко Дудуковић, председник Црквене општине сомборске. Овогодишњи славски кум је био г. Миро Петковић из Градине крај Сомбора са својом породицом. Кумство за наредну годину прихватио је г. Драган Шарчански из Ранчева крај Сомбора. На крају свете Литургије, протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски и настојатељ Светођурђевског храма, захвалио је свештенству на учешћу у молитвеном слављу, кумовској породици на кумовању и верном народу на присуству.

Скупштина Града Сомбора је ове године донела одлуку да празник Ђурђевдан буде слава Града Сомбора, те је после свете Литургије, први пут после више деценија, у Свечаној дворани Градске куће у Сомбору извршен чин благосиљања славских дарова.  

Бечеј – На Васкрсни понедељак, 23. априла / 6. маја 2024. године, прослављен је престони празник храма Светог великомученика Георгија у Бечеју. Светом Литургијом је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење протојереја Владислава Пајића, архијерејског намесника бечејског и свештеног братства Светогеоргијевског храма у Бечеју. После прочитаног јеванђељског одељка прота Бранислав је одржао пригодну беседу. На крају свете Литургије, прота Владислав je захвалио проти Браниславу на речима поуке и указаној љубави коју је показао дошавши да, заједно са Бечејцима, прослави име Господње на дан храмовне славе. 

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Овогодишњи кум, г. Велимир Микалачки предао је кумство г. Борису Мајсторовићу. 

Сонта – На Васкрсни понедељак и празник Светог великомученика Георгија, 23. априла / 6. маја 2024. године, прослављен је престони празник храма у Сонти. Свету Литургију је служио презвитер Александар Верић, парох у Српском Милетићу и Сонти. После свете Литургије је извршен чин благосиљања славских дарова.

Темерин – Прослава празника Светог великомученика Георгија, храмовне славе у Темерину, отпочела је пасхалним вечерњим богослужењем којим је началствовао протојереј Миленко Поповић, парох темерински, уз саслужење ђакона Немање Пантића.

На дан празника, 23. априла / 6. маја 2024. године, пасхалним јутарњим богослужењем је началствовао протојереј Миленко Поповић, а у наставку је служена света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор БранкоЋурчин, умировљени свештеник, уз саслужење свештеног братства храма у Темерину и ђакона Немање Миливојевића из Врбаса. Прота Бранко је одржао надахнуту беседу о мученичком подвигу светог великомученика Георгија и значају Васкрсења за наше спасење. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На крају вечерњег богослужења служен је чин благосиљања славских дарова. Потом се присутнима речима поуке обратио протојереј-ставрофор Радован Лазић и пожелео свештеном братству и верном народу срећан празник Васкрсења Господњег и храмовну славу. Вечерњем богослужењу су присуствовали римокатолички свештеници Тибор Селеши и Давид Шафрањ из Темерина и председник Општине Темерин г. Младен Зец са сарадницима. Прота Миленко, настојатељ темеринског храма, поздравио је све присутне и захвалио породици г. Марка Козоморе, црквеним кумовима. Кумство за наредну годину преузео је г. Мирко Родић са породицом из Темерина.

Бајмок – На Васкршњи понедељак и празник Светог великомученика Георгија, 23. априла / 6. маја 2024. године, житељи Бајмока свечано су прославили храмовну славу. Пасхалним вечерњем уочи празника началствовао је презвитер Вељко Васиљев, архијерејски намесник суботички, уз саслужење протонамесника Игора Стакића, пароха бајмочког.

На дан празника, свету Литургију је служио протонамесник Игор Стакић, парох бајмочки. Отац Игор се у беседи осврнуо на велику борбу за хришћанство и искушења у свакодневном животу, те је, између осталог, рекао: „Ко су светитељи, драга браћо и сестре? Најчешће мислимо да су то нека натприродна бића, неки људи који су свакако супротни обичним, профаним људима. Међутим, најкраће речено, светитељи Божији су прави и целовити људи, остварене и довршене људске личности. Као и нас, и њих је мучила свака људска мука, свака људска брига. Они су људи од крви и меса, исто, дакле, као и ми. Али шта је то што их чини светим Божјим људима? Чини их Богочовек Христос.ˮ По заамвоној молитви је извршен трократни опход око храма, на коме су учествовали и протојереј Гордан Увалић, парох александровачки и презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, а потом је извршен чин благосиљања славских дарова које су принели чланови породице господина Милуна Ђачића. Кумство за следећу годину преузео је господин Павле Перић. Вечерњe богослужење служио је протонамесник Игор Стакић, а по завршетку богослужења, у порти храма је изведен пригодан културно-уметнички програм.

Србобран – На Васкрсни понедељак и празник Светог великомученика Георгија, 23. априла / 6. маја 2024. године, у Србобрану су служене свете Литургије у Светобогојављенском храму и у Светогеоргијевској капели на православном гробљу. Свету Литургију у Светобогојављенском храму служио је презвитер Србољуб Срдић, парох србобрански, који је после прочитаног јеванђељског одељка одржао пригодну беседу, а по заамвоној молитви извршио чин благосиљања славских дарова. У капели Светог великомученика Георгија на православном гробљу свету Литургију је служио протонамесник Горан Ранисављевић, парох србобрански, који је после свете Литургије и трократног опхода око храма извршио чин благосиљања славских дарова које су принели кумови храма и захвалио им на њиховој љубави и пажњи према овом светом храму. Прослава празника је настављена вечерњим богослужењем у Светогеоргијевској капели на Канчаревом салашу. Вечерњим богослужењем је началствовао презвитер Србољуб Срдић, уз саслужење протонамесника Горана Ранисављевића и презвитера Бојана Николића.

Print Friendly, PDF & Email