Прослављена храмовна слава параклиса у Футогу

На празник Благовести, у Kрстопоклону недељу, 25. марта / 7. априла 2024. године, у Футогу је прослављен престони празник параклиса при футошком храму. Свету Литургију је служио протојереј Предраг Толимир, парох при храму Светих Кирила и Методија у Новог Саду, уз саслужење протојереја Милета Мајкића, пароха при Светосавском храму у Новом Саду, и футошких свештеника. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Предраг је сабранима честитао славу параклиса, нагласио како је у Предању Цркве празник Благовести означен као почетак спасења људског рода и истакао значај Часног Крста у животу православних хришћана.

После заамвоне молитве, прота Предраг је осветио славске дарове које су принели чланови породице Мамлић. Кумовски залог за следећу годину преузеле су Сања Карагић и Дијана Црепуља, ревносни појци футошког храма. По завршетку литургијског сабрања, протојереј Жељко Тешић, настојатељ футошког храма, заблагодарио је свештеницима, кумовима и појцима на љубави коју су показали својим учешћем на празничном сабрању.

Параклис посвећен Благовестима налази се у комплексу Светосавског дома при храму Светих бесребреника Козме и Дамјана у Футогу. Изградња и фрескописање параклиса завршени су 2019. године. У параклису се служе свакодневна богослужења. Параклис представља заветни храм Футожана у спомен на храм који се налазио у близини данашње пијаце до 1947. године, када је и срушен. Овај храм је био посвећен Благовестима и служио је као богомоља за трговце који су од 16. века из разних делова света долазили на чувени Футошки вашар.

Print Friendly, PDF & Email