Прослава празника Светог Саве у Саборном храму у Новом Саду

Епископ бачки Иринеј: „Сва велика дела, све огромне заслуге, сва величина Светога Саве не би постојала, да он, пре свега осталога – пре државних послова, пре дипломатије, пре доброчинстава – није био светитељ, угодник Божји, истински хришћанин, велики монах, велики пастир Цркве и човек непрестане молитве.ˮ

На празник Светога Саве, првог српског архиепископа, у суботу, 14/27. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је началствовао на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Преосвећеног Епископа мохачког господина Дамаскина, новосадских свештеника и ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је у беседи истакао важност саображавања наших живота лику Христовом, наводећи да је један од најсветлијих примера тог саображавања управо Свети Сава. Говорећи о данашњем празнику, владика Иринеј је, између осталог, рекао: „Данас ми славимо једну свесрпску славу. Свако од нас има славу или крсно име, свака породица, бар они који су верници сигурно, али и многе установе као духовне породице. Међутим, данас сви Срби, ма где живели, имају славу – славу читавог нашег народа, покровитеља наше просвете, културе, целог нашег историјског бића. То је данашњи празник Светога Саве. Он се слави и у другим помесним Црквама, али не тако свечано као код нас. Слави се веома много на Светој Гори, где је био монах у младости и где је спомен његових подвига и данас живо присутан у сећању светогорских монаха, нарочито у оним манастирима у којима је и он сâм боравио повремено и привремено, у некима сâм, у некима са својим светим родитељем, Симеоном Мироточивим. Исто тако, у непрегледној руској братској земљи имамо и храмове Светога Саве. Наш народ је живео увек именом и духом Светога Саве – а то у суштини значи именом Христовим – јер је Свети Сава учитељ пута који нас води ка Христу, који нас води у вечни живот.ˮ

После заамвоне молитве Епископ мохачки г. Дамаскин је благословио славске дарове. Преосвећени владика Иринеј је потом честитао празник сабраном верном народу и позвао све да са пажњом саслушају децу и ученике који су приремили рецитал у част Светога Саве, небеског покровитеља свих ђака, учитеља и наставника.

Светој Литургији у Саборном храму присуствовали су ученици основних и средњих школа са својим вероучитељима, као и ученици и наставници Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ, предвођени др Радивојем Стојковићем, директором Гимназије. Од Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ до Саборног храма, барјак са грбом Гимназије и орден Светога Саве првог реда носили су, у име свих ученика, Исак Кораћ и Зоран Делић, ученици четвртог разреда. На светој Литургији je појао хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Print Friendly, PDF & Email