Епископ мохачки Дамаскин присуствовао Светосавској академији у Гимназији „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду

Свечана Светосавска академија одржана је 14/27. јануара 2024. године у Гимназији „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду поводом прославе Дана школе и славе Гимназије. Чин благосиљања славских дарова извршио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење протонамесника Горана Димића и ђакона Дамјана Љујића, катихете у Гимназији.

После благосиљања славских дарова, Преосвећени владика Дамаскин се обратио присутнима речима: „Честитајући вам овај данашњи празник првога архиепископа и просветитеља српскога, школске славе, преносим вам честитке и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја. Свети Сава је наша заједничка слава, наша свеопшта слава. Читав наш народ прославља Светог Саву, али и сваки човек понаособ. Свети Сава нам је отворио хоризонте вечности и унео Јеванђеље Христово у душу свакога нашега човека. Свети Сава је испунио оне потенцијале и таленте које је добио од Бога и, отишавши у Свету Гору у времену када је био млад као наша деца, приклонивши своју главу пред лицем Божјим и поставши Сава, он је испунио све оне потенцијале које је имао, односно Господ му је дао да постане корифеј свега доброга и честитога у нашем народу, тако да су сви познати песници и писци, ствараоци и научници увек имали пред собом лик и дело Светога Саве.” Владика је у наставку истакао да је ова година јубиларна за Гимназију, јер се навршава сто педесет година од одржавања прве Светосавске беседе у Новом Саду и Гимназији „Јован Јовановић Змај”.

Пригодну беседу младог професора поводом школске славе изговорила је професорка математике Милица Гавриловић. Реч о почившем Кости Папићу, некадашњем ђаку Гимназије, који је био носилац ордена Светог Саве и велики дародавац Спомен-храма Светога Саве у Београду говорио је Лазар Продановић, такође некадашњи ученик Гимназије. Као некадашњи предавач у овој установи беседила је Мирјана Грдинић, професор српског језика и књижевности у пензији. Свечану академију је, својим појањем, улепшао хор Гимназије, предвођен диригентом Јованом Травицом, и ученици Гимназије који су рецитовали стихове о Светом Сави.

Поводом школске славе традиционално се у Гимназији додељују награде најуспешнијим ученицима у области писања есеја. Ове године награђени су:  Анастасија Мркић (прва награда), Тара Ђилас (друга награда) и  Филип Нађ (трећа награда). Награђене ученике Епархија бачка је даривала путовањем у Грчку, а све учеснике академије поклоничким путовањем у манастир Милешеву.

Свечаној Светосавској академији и прослави школске славе Гимназије „Јован Јовановић Змај” присуствовали су протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, гости из Гимназије „Розенштајн” из немачког града Хојбаха, професори, професори у пензији, пријатељи Гимназије и ученици.

Print Friendly, PDF & Email