У Госпођинцима служен парастос невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој

У четвртак, 4. јануара 2024. године, у храму Преноса моштију светога првомученика и архиђакона Стефана у Госпођинцима, служен је централни годишњи парастос невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој.

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства архијерејског намесништва жабаљског, а у присуству верног народа. После свете Литургије Преосвећени владика Дамаскин се обратио присутнима и, између осталог, рекао: „Заиста, то су били тешки дани за ово место и за житеље читаве јужне Бачке. Нажалост, у потоњим временима све се чинило да се овај догађај стави под страну и да се заборави. Једино су Црква и породице чувале спомен на овај догађај. У нашим храмовима су се сваке године о свим задушницама, а и поводом овога самога злочина чинили парастоси и помени. Дошло је време да ми на један другачији начин сада обележавамо – сваке године у другоме месту – овај страшни Погром над невиним становништвом питоме Бачке. Они су удостојени тога дара да буду прибројани светим мученицима и да их данас прослављамо као свете свештеномученике и мученике бачке. Мучеништво јесте и дар од Бога, али и подвиг над подвизима. Ми се молимо Богу за све невино пострадале у тој надалеко злогласној акцији. Али, исто тако, после њиховог проглашења за свете, ми се молимо Богу и њима да се они моле за нас који данас долазимо и молимо се у истим оним храмовима и живимо у истим оним местима у којима су они живели и посведочили мучеништвом своју дубоку веруˮ, истакао је Епископ мохачки Дамаскин.

Благољепију свете Литургије допринело је појање хора храма Преноса моштију светога првомученика и архиђакона Стефана у Госпођинцима.

Парастос невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Епископа мохачког г. Дамаскина и свештенства Епархије бачке. По одслуженом парастосу служен је Молебан светим мученицима бачким.

Епископ бачки Иринеј се на крају молитвеног сабрања обратио присутном верном народу и свештенству, поручивши: „Оно што је важно знати јесте да молитвени помен никада не може бити протумачен као нека врста неговања духа реваншизма, осветољубивости, жеље да се припадницима оних народа из којих су поникли зликовци деси било какво зло. Не смемо заборавити да је један број зликоваца поникао и у нашем сопственом народу и у прошлости старијој и новијој. И то постоји код свих. Али, код свих постоје Божји људи, истински хришћани, истински верници, људи који примају страдања попут светога старца Вукашина, који, када му усташки зликовац откида орган по орган и тражи од њега да велича њихову наказну државу и њеног поглавара, он мирно одговара сваки пут: Само ти дијете ради свој посао. Дакле, неговати молитвену успомену је наша света дужност, али у исто време морамо тo чинити у нашем времену, са нашим савременицима, са нашим данашњим суседима, било где на земљи, посебно овде у Бачкој, где живимо вековима измешани са другим народима, углавном хришћанским, а ту је био и један број Јевреја који су, такође, са нама страдали. На нама је да се молимо да се надамо, да градимо мир, помирење и да покушамо, колико до нас стоји, како вели апостол Павле, да имамо мир са свима, ближњима и даљнима, онима који нас воле и онима који нас мрзе, онима који нам добро чине и онима који нас прогоне. Господ наш је показао свима нама да је могуће ићи Његовим путем, да је Он ради тога и дошао, путем смрти и васкрсења; да Он, Који је праштао онима који су Га распињали на крст, Он Који је дошао да узме на Себе грех читавога света, Он је тај Који нам даје снагу силу, способност, благодат за оно што по нашој људској природи често није могуће. Многи од ових страдалника у такозваној Рацији, Погрому који се дешавао на тлу Бачке, показали су управо тај духˮ, истакао је Епископ бачки Иринеј.

Парастосу невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој присуствовали су: г. Урош Радановић, председник Општине Жабаљ, г. Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад, г. Ладислав Трајер, заменик председника Савеза јеврејских општина Србије, протојереј Михаил Холошњај, надлежни свештеник Гркокатоличке Цркве, свештенство и верни народ Епархије бачке.

Print Friendly, PDF & Email