Епископ мохачки Дамаскин осветио звона за храм у Вајској

На празник Преподобне мајке Параскеве, у петак, 14/27. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, извршио је чин освећења звонâ за храм у Вајској. Том приликом су освећена три храмовна звона, дар г. Радована Вуковића и његове породице, изливена у ливници „Лиграпˮ у Белосавцима.

По чину освећења звона, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи славски кум, г. Здравко Зечевић са својом породицом. Залог кумства за идућу годину преузео је г. Мирко Николић.

Обраћајући се верном народу, владика Дамаскин је пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и поздравио све присутне. У наставку, Епископ мохачки је поучио верни народ о значају прослављања преподобне мајке Параскеве, те је, између осталог, рекао: „Наш народ се са великом љубављу обраћа њој у молитви и она, по вери нашој, помаже свима онима који јој се чистога срца моле. Из тог разлога верујем да сте и ви у овоме месту, где раније није постојао православни храм, одлучили да овај храм посветите Господу, Имену Божјем, а у славу и у част свете Петке. Данас јесте радостан дан јер данас је дан посвећен њој, али је данас и дан када сте ви дошли и сабрали се на ово место да бисте присуствовали освећењу звонâ којa је господин Радован поклонио за овај свети храм. Заиста диван дар. Хвала вам много, у име Епархије бачке и Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја и у моје лично име, и свих свештеника, што сте учинили један велики дар, јер је то предањски обичај у нашем народу да добри људи поклањају звона и крстове за часни храм и да се њихова имена спомињу на молитвама као ктитори и приложници светога храма. Свако звоно које звони позива све мештане тога места на молитву, позива их на свету Литургију, да дођу и да се саберу и да присуствују заједничкој молитви да би се причестили светим Тајнама. И увек када чујемо звук звонâ, то је знак да нас Господ призива, да нас призива у свети храм, да нас призива на личну молитву. И ако човек заиста има отворено срце ка Богу, његово срце и његова душа прима звук тих звона као најлепшу мелодију коју може да чује, јер она их подсећа да треба да окрену своје мисли и свој ум ка Богу и да се обрате Богу и светој мајци Петки, и да затраже помоћ од ње.ˮ

Протојереј Милан Узуров, парох бођанско-вајштански, заблагодарио је Епископу мохачком Дамаскину на љубави и части коју је указао свима присутнима учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе и освећењу звонâ. Прота Милан је нарочито нагласио да у Вајској у слози и миру живе православни и римокатолици, и захвалио свима који помажу у изградњи храма.

На самом крају, ученици Основне школе „Алекса Шантићˮ из Вајске и Бођана су извели кратак културно-уметнички програм, који је припремила васпитачица Блаженка Давидовић. Богослужењу је присуствовао г. Стева Панић, председник Општине Бач, са сарадницима, као и жупник Горан Вилов, представник Римокатоличке Цркве.

Print Friendly, PDF & Email