Освећење крстова за новоизграђени храм у Кљајићеву

У понедељак, 15/28. августа 2023. године, на празник Успења Пресвете Богородице, у новоизграђеном храму Успења Пресвете Богородице у Кљајићеву служена је прва света Литургија. На светој Литургији је началствовао протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протојереја Бранислава Спасојева, надлежног пароха, и ђакона Немање Пантића и Стефана Сентђерђија. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славских дарова које је припремила Светлана Вукобратовић. Кумство за следећу годину прихватила је Јована Жаркић.

Истог дана у вечерњим часовима, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, извршио је чин освећења крстова за новоизграђени храм у Кљајићеву. Владици Дамаскину је саслуживало више свештеника и ђакона Епархије бачке.

У проповеди после извршеног чина освећења крстова, владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Данашњи празник, драга браћо и сестре, јесте највећи Богородични празник током календарске године. Он је посвећен Успенију Мајке Божје, тојест њеном уснућу, њеном васкрсењу и њеном вазнесењу на небо. Тако да је Мајка Божја већ сада, пре Другог Христовог доласка, телом вазнета на небо и све наше молитве Сину њеном и Богу нашем и Богу њеном иду преко молитава Мајке Божје. Зато је наш народ толико воли, толико песама и химни је испевано Мајци Божјој. И већина наших храмова посвећени су Мајци Божјој. Она је заиста прва наша Помоћница и Заштитница пред Богом. И ми се и дан-данас када долазимо у храм увек окрећемо ка њеној икони и пред њом износимо наше молитве, јер знамо да је њено мајчинско срце велико и да ће чути и да ће разумети сваку нашу бол, сваку нашу слабост, сваку нашу немоћ. Овај храм биће украс овога места, јер сваки храм јесте уствари место сусрета Бога и човека, место разговора између Бога и човека, место најприсније заједнице између Бога и човека коју имамо у светој Литургији, где нам се Бог на најприснији начин даје кроз Своје Тело и Крв, кроз свето Причешће. Бог нам се даје зато што није зажалио Сина Свога Јединородног него Га је дао за живот света, а симбол тога јесте управо часни крст. Када човек рашири своје руке, он је слика и изображење једног крста. Нека би Господ дао да ови подигнути крстови на овоме светоме храму буду знак онима који буду пролазили кроз ово место, али и житељима овога места, жртве коју је Бог дао за спасење рода људскога. Да будемо свесни те саможртвене љубави Божје према нама, али исто тако да то буде повод да и ми имамо ту саможртвену љубав, али и то смирење које је имао Господ наш јер је рекао: Ја сам кротак и смирен срцемˮ, истакао је Епископ мохачки Дамаскин.

После чина освећења крстова, подељене су архијерејске грамате и захвалнице великим приложницима овога храма. Свечаном чину освећења крстова присуствовао је г. Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

Print Friendly, PDF & Email