Обновљен рад Комисије Владе Србије за верску наставу у школама

На првој конститутивној седници обновљене Комисије која прати организовање и остваривање верске наставе у школама, која је одржана данас у Палати Србија у Београду, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је изабран за председника тог значајног владиног тела.

Комисија ће радити у саставу: Епископ бачки др Иринеј, Српска Православна Црква; Надбискуп београдски др Ласло Немет, Римокатоличка Црква у Србији; Муфтија Мухамед Јусуфспахић, Исламска заједница Србије; Бискуп др Јарослав Јаворник, Словачка Евангеличка Црква а.в.; заменик бискупа Габор Долински, Евангеличка Хришћанска Црква а.в.; Епископ Бела Халас, Хришћанска Реформаторска Црква; Рабин Исак Асиел, Јеврејска заједница у Србији; др Милан Пашић, Милош Благојевић и Драгана Петровић из Министарства просвете; као и др Владимир Рогановић, др Ферид Булић и Снежана Павловић из Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде. Присуством и учешћем у раду седнице, значај овом Владином телу и верској настави дала је новоизабрана министарка просвете др Славица Ђукић Дејановић.

Састанак комисије је поздравном речју отворио др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, захваливши се свим присутним представницима Цркава и верских заједница Србије на одзиву и спремности да после дужег времена поново учествују у конституисању Комисије за верску наставу.

После једногласног избора Епископ бачки г. др Иринеј је за свог заменика на месту председника Комисије именовао госпођу Снежану Павловић из Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде. Уследило је обраћање Епископа Иринеја:

– Желим најпре да захвалим на овако топлом пријему овде, у овом свечаном, сабирном, а надам се и саборном, месту рада свих нас. Желим да захвалим на лепим, угодним речима и поздравима како господина Рогановића тако и госпође Ђукић-Дејановић. Захваљујем вам не само приватно и лично него на неки начин у име свих представника Цркава и верских заједница, јер смо ми врло често у претходном периоду разговарали о питањима веронауке. Стога могу да кажем да нас посебно радује тај позитивни тон и позитивна атмосфера којом је ово васпостављање, поновно успостављање, наше Комисије организовано. Надамо се да су за нама пропусти, недостаци, тешкоће, изазови, искушења – назовимо како хоћемо – оног периода када Комисија де факто није постојала. У том периоду некако многе ствари су нам промакле, рекао бих, свима заједно. Не мислим да је то трагично, све се може исправити, допунити и побољшати нашим трудом, залагањем и нашом сарадњом, али пред нама се налазе нови изазови, нови задаци, јер је опште духовно стање, као што сви знамо, веома уздрмано разним утицајима са разних страна.

Разни неповољни ветрови у духовном смислу дувају у нашем правцу, али и у целом свету, а најжалоснији доказ тог општег погоршаног духовног стања јесу трагични догађаји у школи Владислав Рибникар, али и други слични у нашем народу, у нашем друштву, у нашој држави. У свему томе одговорност имамо сви и нико не може бити сам себи довољан у процесу постепеног духовног оздрављења којем се надамо и којем тежимо. Дакле, тешко да мере које предузима држава, укључујући и новопредложени предмет о вредностима и врлинама, рекли бисмо радије о речи вере, могу да успеју без искрене и конструктивне сарадње управо са Црквама и верским заједницама, али важи и обрнуто у истој мери. Ни ми поред најбоље воље, као носиоци одговорности духовне, пастирске, вероучитељске и сваке друге својих Цркава и верских заједница, не можемо постићи много, ако ишта и можемо, без сарадње са државним органима и установама, а посебно без сарадње са нашим ресорним министарством, Министарством просвете, као и Управом за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде, која је правни наследник Министарства вера, које је такође за нас надлежни орган државе. Ја се надам да ћемо, схватајући сву озбиљност наше епохе и сву тежину наше одговорности у датом тренутку, заједничким снагама и, наглашавам поново, уздајући се у помоћ и благодат Божју, моћи да поправимо оно што треба поправити, да допунимо оно што треба допунити, да исправимо оно што треба исправити. Тако ћемо одговорити на поверење које нам је указано приликом обнављања рада Комисије нашим избором од стране наших Цркава и верских заједница, као и безрезервним прихватањем тог избора, тих предложених чланова, од стране наше Владе.

Хвала вам свима поново за лепе речи поздрава и добродошлице, за лепе жеље за успех и за рад наш у будућем периоду, а посебно за ово подсећање на целокупну предисторију и ово наглашавање значаја постојања не само Комисије него и верске наставе као такве, а ако хоћемо још свеобухватније да се изразимо, рекао бих потребе хармоничне, добронамерне и општекорисне сарадње и кооперативности између Цркава и верских заједница са једне стране и државе и друштва са друге стране. Нажалост, још увек постоје кругови код нас који после вишедеценијског идеолошког једноумља мисле да одвојеност Цркве и државе, односно верских заједница и државе – да и њих обухватимо, значи прогон Цркве и верских заједница из јавног и друштвеног живота. То је предрасуда, стереотип који је срећом код нас, уверен сам, превазиђен. Одвојеност, која значи заиста самосталност у унутрашњем животу и домену одговорности по самој природи ствари, у исто време значи и отвореност за сарадњу по свим оним питањима која воде општем добру и напретку, а њих је углавном понајвише. Зато хвала нашим домаћинима и сарадницима у овом послу из оба министарства, једног министарства и једне управе коју ми доживљавамо као да је и министарство. На крају да изразим жељу да се и убудуће у добру виђамо са добрим вестима о нашем заједничком труду и напору. Хвала вам свима!

***

После обраћања председника, реч су  узели и остали чланови Комисије који су честитали именованом председнику и истакли основне потребе и могуће циљеве у раду Комисије. У наставку заседања, Комисија је, сходно усвојеном дневном реду, усвојила Предлог Правилника о раду Комисије и обједињену листу наставника верске наставе за школску 2023/24. годину.

Како је објављено у Службеном гласнику Републике Србије, Комисија обавља послове који се односе на усаглашавање програма верске наставе, уџбенике и друга наставна средстава, давање мишљења о листама наставника верске наставе, праћење и остваривање програма верске наставе.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email