Празник Успења Пресвете Богородице у Епархији бачкој

Куцура – У понедељак, 15/28. августа 2023. године, у Куцури је свечано прослављен престони празник храма Успења Пресвете Богородице. Празничним вечерњем уочи Велике Госпојине началствовао је презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празновања Успења Пресвете Богородице, свету Литургију је служио протојереј Јован Кисин, парох куцурски. У беседи на светој Литургији, честитајући сабранима празник, прота Јован је истакао да празник Успења Пресвете Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. По заамвоној молитви извршен је опход око храма, а потом чин благосиљања славских дарова. Кума овогодишње славе била је госпођа Виолета Рашета, а кумство за следећу годину прихватила је госпођа Весна Ђурковић.

Сомбор – У понедељак, 15/28. августа 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице на Великом православном гробљу у Сомбору, светом Литургијом је началствовао протојереј Срђан Нешић, парох сомборски, уз саслужење протојереја-ставрофора Радована Лазића, пароха новосадског. Овогодишња кума славе била је Ђурђинка Загорац. Кумство за наредну годину је преузео Благоје Стојановић.

Тител Празник Успења Пресвете Богородице је свечано прослављен у Тителу. Уочи празника је служено празнично бденије, којим је началствовао протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан храмовне славе, у понедељак, 15/28. августа 2023. године, светом Литургијом је началствовао презвитер Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење протонамесника Александра Игњатова, настојатеља храма Светих Кирила и Методија у Новом Саду, и протојереја Милоша Јевросимова, пароха тителског. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, отац Перо је говорио о Пресветој Богородици и значају овог великог празника за спасење рода људскога.

На вечерњем богослужењу извршен је чин благосиљања славских дарова. Пригодним  речима поуке сабраним верницима се обратио презвитер Стојан Марић, парох виловско-лочки. Кумови овогодишње славе, Младен и Стеванка Гароња Субић из Титела, даривали су светом храму два полијелеја, икону Пресвете Богородице из Јерусалима и крст из Јерусалима. Кумство за следећу годину је преузео Станко Костић из Титела.

Бачки Јарак – Прослава празника Успења Пресвете Богородице, коме је посвећен храм у Бачком Јарку, отпочела је служењем бденија којим је началствовао протојереј-ставрофор Илија Проле, умировљени свештеник из Бачког Јарка, уз саслужење презвитера Драгана Петровића, пароха бачкојарачког. После бденија, прота Илија је пригодним речима честитао свима навечерје празника.

У понедељак, 15/28. августа 2023. године, служена је света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Илија Проле, уз саслужење презвитера Драгана Петровића. По прочитаном јеванђелском одељку, прота Илија је у беседи истакао да је празник Успења Пресвете Богородице највећи празник из реда празника посвећених Пресветој Богородици. Светој тајни Причешћа приступио је велики број парохијана из Бачког Јарка међу којима је било и много деце. По заамвоној молитви, извршен је опход око храма.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова, а oвогодишња кума је била госпођа Марија Пантош са својом породицом. Прота Бранислав је све присутне поздравио и честитао им храмовну славу, истичући да је Пресвета Богородица мост који нас спаја са небесима и која Небеса спушта на земљу.

Суботица – Прослава храмовне славе параклиса Успења Пресвете Богородице започела је служењем празничног бденија којим је началствовао презвитер Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски.

На дан празника, у понедељак, 15/28. августа 2023. године, свету Литургију је служио протонамесник Илија Анђелић, парох суботички. Отац Илија је у беседи истакао значај празника и улоге Богомајке у нашим животима. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма са поменом свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Мирко Шипка, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Прота Мирко је произнео празничну беседу, у којој је, честитајући храмовну славу, између осталог истакао: „Једино кроз Цркву Божју коју је Сам Господ Исус Христос установио, јесте пут којим се враћамо и којим се једино можемо вратити правим вредностима, кроз свете Тајне, свето Причешће, сједињавању са Телом и са Крвљу Господа и Спаса Исуса Христа, кроз љубав према Богу и ближњем.ˮ У склопу вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова. Овогодишња кума, Теодора Анђелић из Суботице, залог кумства за наредну годину предала је Сари Сремац из Пивница.

Прославом празника Успенија Пресвете Богородице уједно је завршена дванаеста по реду манифестација Богородичини дани, која је и ове године употпуњена богатим духовним и културним садржајем.

Параклис Успенија Пресвете Богородице подигнут је 1883. године. Ктитор параклиса је био Илија Мијатов, угледни александровачки Србин. Капела је обнављана у више наврата, најпре 1900. године и 1960. године, када је добила и звоно, затим 1989. и 1999. године. Фрескопис храма је 2017. године осликао академски сликар Видоје Туцовић из Новог Сада, а исти уметник је 2022. године фрескописао и подигнути трем.

Стапар – Прослава престоног празника параклиса на водици у Стапару, празника Успења Пресвете Богородице, отпочела је бденијем у навечерје празника, које су служили презвитери Ђуро Родић и Никола Дувњак, пароси стапарски.

На дан празника, у понедељак, 15/28. августа 2023. године, на светој Литургији је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После свете Литургије и трократног опхода око храма, извршен је чин благосиљања славских дарова, које је принеo овогодишњи кум вероучитељ Дарко Пајић са породицом. Залог славског колача за следећу годину преузео је г. Васо Јовановић.

Вечерње богослужење у храму Ваведења Пресвете Богородице служио је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Eпархије бачке.

Пивнице – У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, вечерње у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама служио је презвитер Немања Теофиловић, парох сусечки у Епархији сремској, уз саслужење протонамесника Данијела Кобиљског, пароха сивачког, и презвитера Јована Вачика, пароха товаришевског.

На дан празника, после јутарњег богослужења, на светој Литургији началствовао je протојерреј Петар Бикар, парох пивнички. Прота Петар је у беседи истакао важност Успења Пресвете Мајке за наше спасење. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма. Светој Литургији је присуствовао Јан Захорец, свештеник Словачке Евангеличке Цркве а.в., као и госпођа Ана Часар, председница Месне заједнице у Пивницама.

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник из Новог Сада, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У току вечерњег је извршен чин благосиљања славских дарова које је припремио овогодишњи кум Зоран Лазаров из Новог Сада. Залог кумства за следећу годину примио је Ивица Владисављев, родом из Пивница.

Липар – Празник Успења Пресвете Богородице, престони празник храма у Липару, свечано је прослављен у понедељак, 15/28. августа 2023. године. Бденије уочи празника служио је презвитер Ђорђе Цвијановић, парох бајшански.

На дан храмовне славе свету Литургију је служио отац Ђорђе Цвијановић, који је после прочитаног јеванђелског одељка беседио о Пресветој Богородици. Отац Ђорђе је у беседи нагласио да је Пресвета Богородица пример добровољног прихватања воље Божје, и нагласио да свако треба сваки дан да твори вољу Божју. По заамвоној молитве извршен је трократни опход око храма. После свете Литургије одржан је помен солунским борцима и оснивачима села. 

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Србислав Стојанов, парох бачкотополски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег извршен је чин благосиљања славских дарова, принос овогодишњег кума г. Драгана Лазића. Презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, одржао је пригодну беседу о празнику Успења Пресвете Богородице, поштовању Пресвете Богородице у нашем народу и њеној улози у спасењу сваког човека. Кумство за наредну годину прихватио је г. Милан Лалић из Липара.

Print Friendly, PDF & Email