Слава Библиотеке Црквене општине суботичке

У уторак, 2/15. августа 2023. године, на празник Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана, Библиотека Црквене општине суботичке је прославила своју славу.

У присуству верног народа, чланова библиотеке, библиотекара Јована Мајсторовића, катихете, чин благосиљања славских дарова је извршио протонамесник Милош Петровић, настојатељ Световазнесенског храма у Суботици, уз саслужење презвитера Вељка Васиљева, архијерејског намесника суботичког, и ђакона Срђана Пантелића.

Честитајући славу, отац Милош је истакао културно-образовни значај Библиотеке Црквене општине суботичке, чији корени датирају из 19. века, а која поседује преко 14.000 књига, часописа и других публикација на српском, мађарском, латинском, енглеском, француском и црквенословенском језику. У свом настанку и развоју, библиотека је била и место где су далеке 1866. године прикупљени уџбеници подељени деци слабијег материјалног стања, а што се види у белешкама записника Црквене општине суботичке. Библиотека у свом окриљу има и дечји кутак са многобројним књигама за различите узрасте деце. Отац Милош је исказао захвалност Православном богословском факултету у Београду, који је ове године библиотеци поклонио већи број књига.

По освећењу славских дарова, у дворани Црквене општине суботичке, катихета Ненад Плавшић, докторанд на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, одржао је предавање на тему ,,Житије преподобног Серафима Саровскогˮ. Предавање је одржано поводом сто деведесет година од упокојења преподобног Серафима Саровског, као и поводом сто двадесет година од уношења његовог имена у диптих светих Православне Цркве. Предавање је одржано у наставку програма Богородичиних дана, манифестације која се, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, одржава у знаку великог јубилеја, три стотине година од изградње Световазнесенског храма у Суботици.

Print Friendly, PDF & Email