Свеноћнo бденијe у Суботици

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у недељу, 31. јула / 13. августа 2023. године, у навечерје празника Светих мученика Макавеја, у храму у изградњи који је посвећен светом Нектарију Егинском, у суботичком насељу Прозивци, служено је свеноћно бденије са светом Литургијом. На светој Литургији је началствовао Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског, уз саслужење јереја Станка Лакетића, професора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

На крају богослужења Преосвећени Епископ јегарски г. Нектарије се обратио сабранима речима поуке поводом почетка Великогоспојинског поста: ,,У току поста на Светој Гори кажу: Где има благодати, има и много искушења. Ђаво пред нас ставља велика искушења у којима ми увек осећамо да смо дошли до безизлаза и осећамо се немоћно. Али, то су само илузије које ђаво ствара да би нас спутао са пута према Царству небеском. Треба да се учимо и сетимо Христових речи да будемо као деца. Када су деца у страху и када се плаше, они ухвате руку родитеља и тако превазиђу тај страх. Када је Господ био разапет на крсту, раширио је руке грлећи све нас и тако нам пружа обе Своје руке како би нас спасао и повео са Собом у Царство небеско. То ставите у срца ваша: да се увек у свакој невољи сетимо Господа, да благодаримо, да знамо да никада нисмо сами и да од нашег Родитеља Господа Исуса Христа нема веће утехе овде на земљи. Свака велика љубав подразумева велику жртву. Зато је Господ дао Свог Јединородног Сина да пострада за нас. Тако и ми, постећи ове две недеље, трудимо се, подвизавајмо се, пружајући руке своје ка Господу, чистећи срце своје од свих зала и лукавстава како бисмо примили благодат Духа Светога и дочекали празник Пресвете Богородице.ˮ

Владика Нектарије је заблагодарио Епископу бачком г. Иринеју на благослову за служење свете Литургије и пренео поздраве и благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

У име свештенства, ђаконства и сабраног верног народа, презвитер Вељко Васиљев, архијерејски намесник суботички, захвалио је Преосвећеном владици Нектарију на служењу свете Литургије, верном народу на труду и жртви, исказаним кроз учешће у богослужењима, а ученицима и студентима богословских школа и појцима Школе црквеног појања ,,Свети Јован Дамаскинˮ из Новог Сада на појању којим су увеличали молитвено сабрање.  

Служењем свеноћног бденија и свете Литургије, отпочели су овогодишњи Богородичини дани у Суботици.

Print Friendly, PDF & Email