Ивањдан – храмовна слава Мале цркве у Сомбору

У петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, када наша Црква прославља празник Рођења светог Јована Претече, у храму Рођења светог Јована Претече – Малој цркви у Сомбору, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке, као и протођакона Стевана Кричке из Епархије нишке.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је указао на то да је покајање основна тема проповеди светог Јована Крститеља. „Речи о покајању биле су речи којима је он позивао јеврејски народ да дође и да се крсти у реци Јордану, да се промени, да од духовно неплодних људи постану људи који ће покајањем донети плодове духовног живота, да не буду као онај фарисеј који је дошао у храм и рекао: Хвала ти, Боже, што нисам као други људи. Те речи о покајању је и Сâм Христос узео од светога Јована Крститеља, настављајући његову проповед речима: Покајте се, јер се приближило Царство небеско! Те речи одзвањају свагда у Цркви Христовој, а нарочито и у ово време Апостолскога поста, јер и ми смо призвани да покајањем променимо свој живот, да не будемо као бесплодна смоква него да будемо као родна маслина. А шта значи покајати се? Значи, драга браћо и сестре, преумити се, променити начин свога живота, поставити другачије приоритете у нашем животу, поставити Бога на прво место у своме животу. Када поставимо Бога на прво место у своме животу, онда ће и све друго доћи на своје место. Када човек живи покајањем, када дише покајањем, када ходи покајањем, онда он има и све друге врлине, има веру у Бога, има и поверење у Божји Промисао о њему и његовим ближњима, има и наду у Божју милост, има и љубав и према Богу и према ближњем, а та љубав расте сваком нашом врлином, нашим постом, нашим бдењем, нашим трудољубљем. Управо таквим животом је живео и свети Јован Крститељ и постао је узор свима онима који живе у подвигу, посебно монасима. Помолимо се и ми данас светоме Јовану Крститељу да и нама даде покајање у срцу нашем, како лично покајање тако и заједничко покајање нас као народа, јер да бисмо прихватили Бога, ми морамо да учинимо да наше срце буде чисто, јер Господ неће ући у нечисто срцеˮ, нагласио је Преосвећени владика Дамаскин.

Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона Стефана Сентђерђија, вероучитеља из Сомбора, а током свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона. После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око светог храма, а потом је Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин извршио чин благосиљања славских дарова које су принели овогодишњи кумови, госпођа Анђелка Нота са кћерком Весном и зетом Ђуром Мишковићем. 

После свете Литургије, владика Дамаскин је сабраном верном народу честитао храмовну славу, преносећи благослов Епископа бачког г. Иринеја, а новорукоположеном ђакону Стефану Сентђерђију је пожелео да му Господ дарује чисту и непорочну ђаконску службу. Презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, заблагодарио је владици Дамаскину на служењу и речима поуке. На светој Литургији је појао хор „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора.

Print Friendly, PDF & Email