Празник Рођења светога Јована Крститеља – храмовне славе у Епархији бачкој

Светојовански храм у Новом Саду – Прослава празника Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, престоног празника храма на Детелинари, отпочела је уочи Ивањдана, празничним бденијем које је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење новосадског свештенства и ђаконства.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, прота Миливој је честитао храмовну славу свештенству и верном народу Детелинаре. Поучавајући сабрани верни народ о значају празника и величини светог Јована Крститеља, прота Миливој је указао да живот светога Јована треба да нам служи као узор, да смирено, попут светог Јована, будемо слуге Божје.

После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним ктиторима и добротворима храма. Протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма, захвалио је свештенству на служењу свете Литургије, а верном народу на свакодневном труду око изградње и улепшавања храма. Светој Литургији је присуствовао г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.  

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Недељко Зубовић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова. Прота Недељко је у проповеди подсетио сабрани народ о значају личности светога Јована и његовог чудесног рођења. Пожелевши срећну славу надлежним паросима и парохијанима, прота је посебно пожелео скори завршетак радова на фрескописању храма.

Протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма, захвалио је народу и браћи свештеницима и ђаконима, који су дошли да молитвено прославе Бога и светога Јована. Он је подсетио сабрани верни народ да је изградња храма у Ивањданском насељу била планирана још пре Другог светског рата, али да су тек садашње генерације добиле благослов Божји да заврше богоугодно дело изградње новог храма. Он је захвалио и овогодишњим кумовима, Студенку, Љиљани, Стефану и Габријели Стојановић, на труду и љубави које годинама показује према храму. Кумство за следећу годину преузела је госпођа Љубица Манојловић.

Капела на Успенском гробљу у Новом Саду – На празник Рођења светог Јована Претече, у петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, прослављена је слава капеле на Успенском гробљу у Новом Саду. Прослава престоног празника параклиса започела је бденијем уочи празника које је служио протојереј-ставрофор Милован Миодраговић, парох при Светоуспенском храму у Новом Саду.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао презвитер Александар Симетић, уз саслужење протојереја Петра Тривуновића, настојатеља Успенске капеле, и ђакона Владе Поповића, сабрата Светосавског храма у Новом Саду. Отац Александар је у беседи честитао празник сабраном верном народу и подсетио све присутне на чињеницу да су се хришћани у првим вековима сабирали на литургијска сабрања управо на гробовима мученикâ и исповедникâ вере, а да је основна порука данашњег празника да Христос треба да нам буде Путеводитељ у животу. После заамвоне молитве извршени су опход око светог храма и чин благосиљања славских дарова које су принели верници и славски кумови.

Капела се налази на самом уласку у Успенско гробље, на којем су сахрањени многи знаменити Новосађани и око хиљаду и сто Руса који су после Октобарске револуције избегли у Нови Сад.

Бечеј – У петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, у Бечеју, прослављена је храмовна слава капеле посвећене Рођењу светога Јована Претече. Светом Литургијом на дан празника началствовао је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење бечејског свештенства. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма, одслужен помен ктиторима и извршен чин благосиљања славских дарова. 

Капелу посвећену Рођењу светог Јована Претече у Бечеју je 1861. године подигла бароница Еуфемија Јовић, велики добротвор Црквене општине у Бечеју, на месту где се некада налазио православни храм у Бечеју, који је срушен током Буне 1849. године.

Гложан – Молитвено прослављање празника Рођења светог Јована Претече почело је празничним бденијем којим је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Бранка Караћа, пароха кулпинског, и презвитера Илије Ивића, умировљеног свештеника из Челарева. Благољепију службе допринело је појање црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, под руководством Снежане Жујић.

На дан празника, у петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, светом Литургијом је началствовао протонамесник Марко Бубуљ, парох челаревско-гложански, уз саслужење умировљеног свештеника Илије Ивића. После прочитаног јеванђелског одељка, свештеник Марко Бубуљ је произнео беседу о улози светог Јована Претече у Божјем Домостроју спасења. После трократног опхода око храма и помена свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма, извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео црквени кум г. Петар Тасић из Челарева, са својом породицом. Кумства за следећу годину прихватио се г. Арсен Божић из Челарева.

Светој Литургији су присуствовали госпођа Јасна Шпрох, председник Општине Бачки Петровац, г. Предраг Бојанић, заменик начелника Општинске управе Општине Бачки Петровац, г. Станислав Срнка, председник Савета Месне заједнице Гложан, и г. Михал Хатаља, секретар Месне заједнице Гложан.

Надаљ – На празник Рођења светог Јована Претече, у петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, прослављена је храмовна слава у Надаљу. Прослава празника започела је бденијем које је служио јереј Александар Шарчански, војни свештеник из Новог Сада, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгомира Трифуновића, умировљеног свештеника, и презвитера Николе Ступара, пароха надаљског.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Драгомир је у беседи честитао празник сабраном верном народу. После заамвоне молитве извршен је опход око светог храма. Благољепију службе допринело је појање дечјег црквеног хора „Свети Василије Острошкиˮ из Сирига. Светој Литургији је присуствовао господин Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Вечерње богослужење је служио протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После чина благосиљања славских дарова, прота Владислав је произнео надахнуту беседу. Залог кумства за наредну годину преузео је г. Драгољуб Прерадов  са породицом.

Бачка Паланка – У Бачкој Паланци је свечано прослављена слава храма Рођења светог Јована Претече. Уочи славе, у порти храма је одржана ђачка радионица ученика православног катихизиса бачкопаланачких основних школа у плетењу ивањданских венаца. Изабрани су и награђени најбоље исплетени венци. Празнично бденије је служио протојереј-ставрофор Дојчин Стојановић, парох сиришки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Током бденија је освећена нова икона празника Рођења светог Јована Претече која ће се убудуће налазити на предвиђеном аналоју.

На дан славе, у петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Стојан је у беседи истакао светитељство као циљ хришћанског живота. Пре почетка свете Литургије, храм су посетили ученици и деца са Косова и Метохије, а Црквена општина бачкопаланачка им је уручила пригодне поклоне. После свете Литургије, извршен је трократни опход око храма, а потом је служен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима.

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Драгољуб Клисарић, парох бегечки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова које су припремили Никола и Дара Крстић из Бачке Паланке, кумови овогодишње славе. Кумство за наредну годину прихватио је Милан Скопљак из Бачке Паланке. На крају вечерњег богослужења, прота Драгољуб је поучио верни народ пригодном беседом, а потом је кумовима заблагодарио протојереј Предраг Милутин, настојатељ Светојованског храма.

После вечерњег богослужења, у порти храма је одржан вокални наступ Културно уметничког друштва „Благоје Паровићˮ из Гајдобре. Поред црквеног хора „Свети Јован Крститељˮкојим диригује професор Снежана Жујић, на празничним богослужењима су појали ученици Богословије и студенти Православног богословског факултета, који су здруженим гласовима улепшали и увеличали прославу храмовне славе.

Бачко Душаново Молитвено прослављање празника Рођења светога Јована Претече – Ивањдан, престоног празника храма у изградњи у Бачком Душанову, отпочело је у петaк, 24. јуна / 7. јула 2023. године, служењем свете Литургије у храму Свете Тројице у Новом Жеднику, којом је началствовао протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски.

Молитвено славље настављено је у Бачком Душанову на месту градње новог храма, служењем парастоса солунским добровољцима и оснивачима места Бачког Душанова, испред спомен-плоче на капели у Бачком Душанову.

Вечерњим богослужењем код храма у изградњи началствовао је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох при храму Светих цара Константина и царице Јелене у новосадском насељу Грбавица, уз саслужење протонамесника Илије Анђелића, пароха суботичког, и ђакона Огњена Звекића. Пригодном беседом верном народу обратили су се прота Стојан и надлежни парох, протонамесник Далибор Ратник, после чега је извршен чин благосиљања славских дарова, које је принео г. Милан Церовац са породицом. Кумство за наредну годину преузео је г. Павле Миљановић.

Деспотово ‒ У петак, 24. јуна /7. јула 2023. године, прослављена је храмовна слава у Деспотову – празник Рођења светог Јована Претече. Празнично бденије је служио протојереј Петар Бикар, парох пивнички, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протонамесник Љубиша Човић, војни свештеник, уз саслужење презвитера Милана Цирара, пароха деспотовског. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Љубиша је произнео надахнуту празничну беседу и сабраном верном народу честитао празник. После заамвоне молитве, уз саслужење протојереја Алексеја Блануше, пароха равноселског, извршен је трократни опход око светог храма, после чега је служен и мали помен ктиторима и доброчинитељима светога храма.

Вечерње богослужење је служио прeзвитер Томислав Живковић, парох парошки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После чина благосиљања славских дарова, протонамесник Младен Глушац је произнео пригодну беседу, а залог кумства од породице Милосава Игића за наредну годину преузео је господин Горан Игић са породицом.

Print Friendly, PDF & Email