Поклоничко путовање у Свету Земљу и Египат

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе,  у периоду од 1. до 11. јуна 2023. године, група поклоника походила је светиње у Светој Земљи и Египту. Поклонике је предводио Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, а у пратњи епископа били су протонамесници Владимир Марков, парох каћки, Даниел Кобиљски, парох сивачки, јерођакон Јустин Живанић и монаси Мирон и Тихон.

У петак, 2. јуна, у Јерусалимској Патријаршији прослављен је празник Светих равноапостолних царева Константина и Јелене. Свету Литургију у патријарашкој капели Светих цара Константина и царице Јелене служио је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил. Богослужењу су молитвено присуствовали епископи Јерусалимске Патријаршије, као и Епископ славонски г. Јован и Епископ мохачки г. Дамаскин. После богослужења уследио је свечани пријем код патријарха Теофила у резиденцији Патријаршије. Потом су поклоници обишли Цркву Христовог Гроба, поклонивши се плочи помазања, Голготи – месту Христовог страдања, и Гробу Господњем. У даљем обиласку посетили су манастир Часног Крста у Јерусалиму, цркву Светог великомученика Георгија у Лиди Палестинској, где се налази гроб светог Георгија. Поред ове светиње која видно излива миро наочиглед свих поклоника, у храму се налазе и вериге светог Георгија. На крају обиласка посетили су руске манастире Христа Пантократора и Свете Јелисавете, подигнут на месту сусрета Пресвете Богородице и праведне Јелисавете.

У суботу, 3. јуна, на Духовске задушнице, протонамесници Владимир Марков и Даниел Кобиљски и јерођакон Јустин Живанић саслуживали су на светој Литургији у малој цркви Рођења Христовог у Витлејему, у молитвеном присуству Епископа мохачког г. Дамаскина. Базилику Христовог Рођења саградила је света царица Јелена у 4. веку. Посебан утисак на поклонике оставила је икона Пресвете Богородице Витлејемске којој су се поклонили после богослужења. Потом су посетили манастире на пастирским пољима у Јерусалиму и древне обитељи преподобног Теодосија Великог, оснивача киновијског монаштва, као и манастир Светог Саве Освећеног у Јудејској пустињи. На крају обиласка посетили су манастир Рођења Пресвете Богородице у Јерусалиму, унутар којег се налазе остаци куће Пресвете Богомајке. На крају дана посетили су римокатолички храм на Преторији – месту где је било суђење Христу. На улазу у овај манастир поклоници су погледали мапу древног Јерусалима са местима из делања Господа Исуса Христа, као и остатке древне улице којом је Господ ишао на страдање.

На празник Силаска Светог Духа на апостоле, у недељу, 4. јуна, у цркви Христовог Гроба, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски г. Теофил, уз саслужење митрополита и епископа Јерусалимске Патријаршије, као и Епископа славонског г. Јована и Епископа мохачког г. Дамаскина. На светој Литургији је саслуживало свештенство из више помесних Православних Цркава. Према древном типику, после свете Литургије служено је вечерње богослужење са читањем коленопреклоних молитава. После свете Литургије, у програму обиласка Јерусалима поклоници су посетили улицу страдања – Виа Долороса, манастир Вазнесења Христовог на Маслинској Гори, римокатоличку базилику на Маслинској Гори, остатке старог града Јерусалима, Сион, манастир Светог архиђакона Стефана са местом страдања светог Стефана, манастир Успенија Пресвете Богородице у Гетсиманији, где су се поклонили икони Пресвете Богородице Јерусалимске. На крају програма посетили су Маслинску Гору и руски манастир Свете Јелисавете у Јерусалиму.

У понедељак, 5. јуна, поклоници су посетили древни манастир Светих Хозевита и упутили се у Египат, где су на крају дана стигли у древну светињу – манастир Свете великомученице Екатерине на Синају.

У уторак, 6. јуна, протонамесници Владимир Марков и Даниел Кобиљски и јерођакон Јустин Живанић, саслуживали су на светој Литургији у манастирском храму Преображења Господњег на Синају, у молитвеном присуству Епископа мохачког г. Дамаскина. Потом је братија манастира свештенству показала капелу која се налази испод манастирског олтара – место где се Бог јавио Мојсију у виду несагориве купине, манастирску библиотеку која садржи древне рукописе и књиге и по бројности јесте друга библиотека после Ватиканске библиотеке. Поклоници су посетили манастирски музеј и поклонили се моштима свете великомученице Екатерине. У поподневним часовима успели су се на брдо Хорив, где је Бог предао Мојсију заповести, а на чијем врху се налази капела Светог пророка Мојсија.

У среду, 7. јуна, у параклису Светог великомученика Трифуна, на светој Литургији је началствовао Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење протонамесника Владимира Маркова и јерођакона Јустина Живанића. После богослужења, поклоници су посетили просторију испод капеле у којој се налазе мошти монаха који су се подвизавали на Синају.

После повратка из Египта, у четвртак, 8. јуна, поклоници су посетили манастир Светог Герасима Јорданског, а у петак, 9. јуна, посетили су манастир Постница Господња изнад Јерихона, затим руски манастир Светог пророка Јелисеја у коме се налази Закхејев дуд, манастир Светог Јована Крститеља на Јордану, као и место Богојављења на Јордану, Гору блаженстава, Галилејско језеро и на крају дана манастир Светих апостола у Капернауму. 

Последњег дана поклоничког путовања, у суботу, 10. јуна, протонамесници Владимир Марков и Даниел Кобиљски и јерођакон Јустин Живанић саслуживали су на светој Литургији у манастирском храму Благовештења у Назарету, у молитвеном присуству Епископа мохачког г. Дамаскина. После свете Литургије, упутили су се на гору Тавор, где су посетили руски манастир Светог пророка Илије и Кану Галилејску.

протонамесник Даниел Кобиљски

Print Friendly, PDF & Email