Дечји хор Црквене општине новосадске на манифестацији Дани краљице Јелене

Дечји хор Црквене општине новосадске, предвођен диригентом Милицом Грубишић, учествовао је на манифестацији Дани краљице Јелене, која се одржава у месту Рашка и манастиру Градац.

У суботу, 10. јуна 2023. године, чланови Дечјег хора су стигли у Крушевац, где су посетили цркву Лазарицу, храм Светих Архангела, храм Светог Јована Богослова и цркву ротонду на брду Багдала. Члановима хора домаћин је био презвитер Жељко Марковић, настојатељ цркве Лазарице, који је малим поклоницима испричао повест о светом кнезу Лазару и његовој кћери Јелени Балшић, чијим моштима су се и поклонили. Приликом посете цркви Лазарици, у порти храма, деца су могла да виде припреме за витешки фестивал, који има за циљ да оживи витешко време из периода кнеза Лазара и деспота Стефана Лазаревића, који је учествовао на витешким турнирима. Потом је уследила посета Народном музеју у Крушевцу и манастиру Љубостињи, где су се чланови хора поклонили моштима свете Евгеније и монахиње Јефимије. У поподневним часовима су стигли у Рашку, где су и коначили.

У недељу, 11. јуна, чланови хора су појали на светој Литургији у манастиру Градац, на којој је саслуживао и протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први. После свете Литургије, чланови хора су добили захвалницу за учешће на манифестацији Дани краљице Јелене, а потом су разгледали манастир и окрепили се. У вечерњим часовима, чланови хора су се вратили у Нови Сад.

Манифестација Дани краљице Јелене негује сећање на владарку и светитељку, краљицу Јелену, жену краља Уроша I Немањића, а састоји се од низа вишедневних културно-уметничких догађаја попут изложби, позоришних представа, предавања, радионица, концерата, спортских турнира и дечјег програма, који се одвијају у Рашки и порти манастира Светих Благовести – Градац.

Print Friendly, PDF & Email