Јубилеј црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке

На празник Силаска Светога Духа на апостоле, у недељу, 22. маја / 4. јуна 2023. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, светом Литургијом је началствовао протонамесник Бранислав Ђурагић, парох при Светосавском храму у Новом Саду, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На светој Литургији је појао црквени хор „Свети Јован Крститељˮ којим је дириговала професор Снежана Жујић, а који на празник Педесетнице прославља свој јубилеј – тридесетогодишњицу непрекидног појања у бачкопаланачким храмовима.

Православни мешовити црквени хор „Свети Јован Крститељˮ основан је на Врбицу 1993. године. Од првог богослужења на коме је хор појао, на Педесетницу 1993. године, ово сабрање певача аматера надахњује литургијски, духовни и културни живот Бачке Паланке, али и других средина, у црквама, манастирима и концертним дворанама, у земљи и иностранству, особитом снагом православног појања. За тридесет година постојања, кроз хор је прошло око двеста чланова. Хор чине средњошколци и студенти, али и искусни певачи са дужим певачким стажом. Чланови хора су кроз године показали велику љубав и припадност својој парохијској заједници не штедећи времена и труда и тиме сведочећи, кроз уметнички израз, лепоту православне вере. Током 2023. године хор ће различитим дешавањима прославити овај значајни јубилеј.

Диригент хора и један од оснивача је Снежана Жујић. Дипломирала ја на Музичкој академији у Новом Саду 1999. године, одсек солфеђо и музичка култура. Данас ради као професор музичке културе у Гимназији „20. октобарˮ у Бачкој Паланци и Основној школи „Алекса Шантићˮ у Гајдобри.

Print Friendly, PDF & Email