Завршен 31. конкурс Светосавље и наше доба

Под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, а у организацији Кола српских сестара Епархије бачке, Катихетског одбора Епархије бачке, Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружења војвођанских учитеља, у суботу, 13. маја 2023. године, у дворани Спортског и пословног центра „Војводина” у Новом Саду, одржана је свечана додела награда и отварање изложбе најуспешнијих ликовних и калиграфских радова 31. конкурса Светосавље и наше доба на тему „Милосрђе – Светосавски Заветˮ.

На овогодишњем конкурсу учествовала су деца из предшколских установа и ученици основних и средњих школа (430) из Републике Србије, Републике Српске/БиХ, Републике Црне Горе, Републике Словеније, Републике Грчке, Италијанске Републике и Републике Мађарске. Конкурс је трајао од 27. јануара до 24. марта 2023. године, а приспело је 2634 литерарних, ликовних и калиграфских радова. Комисије су похвалиле 45 и наградиле 48 деце и ученика, и похвалиле 3 а наградиле 5 ментора. За изложбу су одабрана 363 рада (255 ликовних и 108 калиграфских).

Свечаност је Светосавском химном отворио хор Електротехничке школе „Михајло Пупин” из Новог Сада, под водством диригента Еве Видец. У наставку је презвитер Александар Симетић поздравио присутне и садржајном беседом подсетио све окупљене колики је значај дечјег стваралаштва која кроз личност Светог Саве нижу бисере врлина и утврђују се у Светосавском Завету и Предању. Председница Кола српских сестара Епархије бачке, госпођа Светлана Прокић, подсетила је све присутне на значај милосрђа, које је посебно важно у садашње време.

Изложба ће бити отворена од 13. до 17. маја. 2023. године, у времену од 10:00 до 15:30 часова, у Галерији „Мацутˮ на првом спрату Спортског и пословног центра „Војводина” у Новом Саду. Улаз је слободан.

Print Friendly, PDF & Email