У Ветернику одржано предавање „Свети мученици бачкиˮ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у недељу, 19. фебруара 2023. године, у дворани Месне заједнице у Ветернику, у присуству свештенства и верног народа, одржано је предавање на тему „Свети мученици бачкиˮ.

Предавање је одржао протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, који је у надахнутом предавању подробно говорио о Погрому у Бачкој. Прота Владан је своје казивање употпунио освртом на страдање светих свештеномученика бачких, споменувши и исповедништво за веру светог Иринеја, епископа бачког. Предавање је било праћено садржајном презентацијом, а завршено је појањем тропара новопросијавшим светим мученицима бачким. Овим предавањем завршен је циклус предавањâ у оквиру манифестације Светосимеоновски дани.

На крају предавања сабранима се обратио протојереј Предраг Билић, настојатељ храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику, који је изразио срдачну благодарност проти Владану и свима присутнима. Настојатељ Светосимеоновског храма је истакао да је новоустановљена манифестација Светосимеоновски дани у протеклих месец дана оправдала свој мисионарско-катихетски задатак и подсетио да ће овогодишња свечана прослава храмовне славе у новосадском насељу Ветернику бити круна наведене свечаности, која је и настала да би духовно наговештавала надолазећи празник Преподобног Симеона Мироточивог, духовног патрона свих житеља Ветерника.

Катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email