Слава параклиса у Владичанском двору у Новом Саду

У суботу, 1/14. јануара 2023. године, на празник Обрезања Господњег, када наша света Црква празнује и свештени спомен светог Василија Великог, архиепископа Кесарије Кападокијске, прослављен је престони празник параклиса у Владичанском двору у Новом Саду.

Прослава славе параклиса у Владичанском двору почела је у навечерје празника празничним вечерњим богослужењем, које је служио протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, уз саслужење ђакона Дамјана Љујића.

На дан празника, протојереј Владан Симић је служио празнично јутрење, уз саслужење ђакона Александра Артукова. У наставку јутрења, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин је началствовао на светој архијерејској Литургији, а саслуживали су протојереји Владимир Замахајев, Григорије Сапсај и Владан Симић, као и протођакон Горан Ботошки и ђакон Мирослав Николић. 

Беседећи по прочитаним јеванђелским одељцима, Преосвећени владика Дамаскин је рекао да данас славимо празник Обрезања Господњег, спомен на светог Василија Великог и почетак грађанске нове године по јулијанском календару. Викар Епископа бачког је нагласио да је обрезање, којем се подвргао и Сâм Господ Исус Христос, било праобраз свете Тајне крштења. Говорећи о светом Василију Великом, Епископ мохачки је истакао његово богословље и подвижништво, али највише његову љубав према потребитима: „Свети Василије је у свему био велики – и по своме образовању, и као богослов Цркве, и као подвижник, и као апологета Цркве. Али оно по чему је највише био велики и по чему су га људи највише волели јесте то што је имао велику љубав. Ту љубав показао је бригом за сиромашне и немоћне. Он је први у историји хришћанске Цркве почео да оснива склоништа за бескућнике и болнице у којима су се људи бесплатно лечили. Чувена је његова реченица која гласи: Ништа није мало ако је љубав велика, и ништа није велико ако је љубав мала”.

По заамвоној молитви, Преосвећени владика Дамаскин је благословио славске дарове.

Print Friendly, PDF & Email