Саопштење за јавност

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије ће од 24. јануара до 5. фебруара 2023. године боравити у Сједињеним Америчким Државама.

Планирано је да од 24. до 28. јануара Његова Светост посети парохије и Црквено-школску општину Светога Саве у Њујорку које му je Свети Архијерејски Синод поверио на духовно старање све до потпуне нормализације тамошњих прилика. Патријарх г. Порфирије ће се на лицу места упознати са процесом обнове Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорела у пожару на Васкрс 2016. године.

У Њујорку ће, на сам дан празника, Његова Светост  присуствовати и свечаној прослави Светога Саве – патрона тамошњих православних Срба.

Током боравка у  Њујорку, Његова Светост ће одржати више састанака у вези са обновом богослужбеног живота православних Срба у Њујорку, као и са обновом Саборне цркве Светога Саве.

У другом делу посете, од 29. јануара до 4. фебруара, Његова Светост ће посетити Православни богословски факултет Светога Саве у Либертивилу код Чикага, где ће одржати више састанака са деканом, управом, наставницима и студентима једине високошколске установе Српске Православне Цркве на северноамеричком континенту, а присуствоваће и свечаној прослави Светога Саве у организацији наставника и студената овог Факултета. Планиран је и сусрет Његове Светости са надлежним епископима Српске Православне Цркве на простору Северне, Средње и Јужне Америке у манастиру Нова Грачаница на Трећем језеру.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email