У архијерејском намесништву жабаљском молитвено обележен спомен на невине жртве Погрома у Бачкој

Прослављајући светли и славни празник Рођења Христовог, православни верници Шајкашке са посебном молитвеном надом се сећају и једног од најтамнијих догађаја у новијој историји јужне Бачке. Реч је о страдању невиног и голоруког народа током Погрома од стране фашистичких, окупационих снага у Другом светском рату. Такозвана „Рацијаˮ је тог хладног јануара 1942. године у црно завила многобројне породице и житеље Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја и однела животе неколико хиљада православних верника.

Тим поводом, према устаљеном обичају, и ове године је свечано и молитвено прослављен њихов спомен, служењем поменâ у свим местима архијерејског намесништва жабаљског.

Крстоносна историја српскога народа учинила је да у нашем сећању остану многобројна сведочанства о страдању наших предака – од Косова, преко Шумарица, Пребиловаца, Јадовна и Јасеновца, па све до Шајкашке у Бачкој. Стога, ми и сви будући  нараштаји имамо пред собом подвиг обележавања спомена и молитвеног сећања на невино пострадале жртве нашег народа. Данас, осам деценија после страдања светих новомученика шајкашких и бачких, свештена тишина окружује места на којима су мученици положили своје животе. Али, ако мало боље ослушнемо, чућемо и даље тиху молитву страдалникâ за своје мучитеље: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине!ˮ

Вероучитељ Драган Николоски

Чуруг – У петак, 24. децембра / 6. јануара, на Бадњи дан, у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, светом Литургијом је началствовао презвитер Мирослав Стојановић, парох чурушки.

Помени свим невино пострадалим жртвама Погрома у Чуругу служени су пре свете Литургије на местима страдања: у старом Топаловом магацину, сада Музеју жртава Рације, и на Трећој рампи покрај Тисе, где је убијен и бачен у залеђену Тису највећи број мученички страдалих Чуружана. Светој Литургији и поменима присуствовао је велики број потомака пострадалих, г. Урош Радановић, председник Општине Жабаљ, и г. Божидар Вујиновић, председник Меморијалног друштва „Рација 1942ˮ.

Жабаљ – У петак, 24. децембра / 6. јануара, на Бадњи дан, у храму Светог Николаја у Жабљу, служена је света Литургија, а затим и помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Ранко Милојевић, парох жабаљски, уз саслужење протојереја Николе Темеринца, пароха жабаљског.

После свете Литургије служени су помени свим невино пострадалим жртвама Погрома у Жабљу. Помени су служени испред обележја на местима страдања, код старог парохијског дома, код зграде Општине Жабаљ и на Црној Ћуприји, где је убијен и највећи број Жабаљчана. Светој Литургији и поменима присуствовали су многобројни потомци пострадалих.

Шајкаш – У недељу, 26. децембра / 8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Светог великомученика Димитрија у Шајкашу, светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Петар Ђукић, парох каћки, уз саслужење презвитера Мирослава Стојановића, пароха чурушког, и презвитера Младена Јовановића, пароха шајкашког.

После свете Литургије, испред крста подигнутог на месту страдања светог свештеномученика Светозара, служен је помен свим невино пострадалим жртвама Шајкаша, некадашњег Ковиљ Сентивана, током Погрома у Бачкој. Светој Литургији и помену молитвено су присуствовали многобројни потомци невиних жртава и верни народ Шајкаша.

Мошорин – У недељу, 26. децембра / 8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Преноса моштију светог оца Николаја на Мошоринском брегу, свету Литургију је служио презвитер Срђан Јанковић, парох мошорински.

После свете Литургије, помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој служио је испред храма протопрезвитер Милош Јевросимов, парох тителски, један од потомака страдалника, уз саслужење презвитера Срђана Јанковића. Светој Литургији и помену молитвено су присуствовали многобројни потомци пострадалих и верни народ Мошорина.

Храм Преноса моштију светог оца Николаја је задужбина светог свештеномученика Светозара (Влашкалића).

Гардиновци – У недељу, 26. децембра / 8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Преноса моштију светог првомученика Стефана у Гардиновцима, служена је света Литургија, а по њеном завршетку, испред храма, на местима страдања обележеним крсним знамењем служен је помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој.

Свету Литургију и помен страдалим Гардиновчанима служио је протопрезвитер-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки. Светој Литургији и помену присуствовали су многобројни верници, а међу њима и потомци пострадалих у Гардиновцима.

Лок и Вилово – У недељу, 26. децембра / 8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Светог пророка Илије у Локу, свету Литургију је служио протонамесник Стојан Марић, парох лочки.

После свете Литургије, испред храмова у Локу и Вилову, на местима обележеним крсним знамењем, помене невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој служио је презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, уз саслужење протонамесника Стојана Марића. Венце на спомен-обележја су положили представници месних заједница у Локу и Вилову. Светој Литургији и помену присуствовали су многобројни верници, а међу њима и потомци пострадалих у Локу и Вилову.

Госпођинци – У недељу, 26. децембра / 8. јануара 2023. године, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Преноса моштију Светог архиђакона Стефана у Госпођинцима, служени су света Литургија и помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Славка Пајовића, пароха госпођиначког. Беседећи после прочитаних јеванђелских одељака, протонамесник Перо Анђелић је најпре упутио божићне поздраве и честитке сабраном верном народу, а затим је говорио о празнику Христовог Рођења и улози Пресвете Богородице у Домостроју спасења. После заамвоне молитве, вернима се обратио протопрезвитер-ставрофор Славко Пајовић, који је говорио о страдању светих новомученика шајкашких и бачких. Потом је служен помен свим невино пострадалим жртвама Госпођинаца. Литургији је, поред многобројних потомака пострадалих, присуствовао и г. Борис Страживук, председник Месне заједнице Госпођинци.

Тител – У понедељак, 27. децембра / 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у храму Успења Пресвете Богородице у Тителу, свету Литургију је служио протојереј Милош Јевросимов, парох тителски.

После свете Литургије, прота Милош је служио помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој, уз саслужење презвитера Срђана Јанковића, пароха мошоринског. Помену су присуствовали многобројни потомци пострадалих. Венац на спомен-плочу страдалим Титељанима је положила госпођа Весна Кнежевић, потпредседник Општине Тител.

Ђурђево – У понедељак, 27. децембра / 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у храму Вазнесења Господњег у Ђурђеву, служена је света Литургија и помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој. Светом Литургијом је началствовао протојереј Никола Темеринац, парох жабаљски, уз саслужење протонамесника Радоја Марковића, пароха ђурђевачког.

После свете Литургије, испред старе школе, на месту страдања, служен је помен свим невино пострадалим жртвама Погрома из Ђурђева. Светој Литургији и помену је присуствовао велики број потомака пострадалих. Венце на спомен-плочу страдалим Ђурђевчанима су положили г. Раде Чолић и г. Душан Михелц, чланови делегације Месне заједнице Ђурђево.

Print Friendly, PDF & Email