Најава: „Дани сећања на ледену тишину – осамдесет година од Рације 1942. годинеˮ у Жабљу

Црквена општина жабаљска, у сарадњи са Општинском народном библиотеком „Вељко Петровићˮ у Жабљу, организује тродневну манифестацију „Дани сећања на ледену тишину – осамдесет година од Рације 1942. годинеˮ. Манифестација ће бити одржана у галеријском простору Општинске народне библиотеке „Вељко Петровићˮ у Жабљу.

Првог дана манифестације, у среду, 21. децембра 2022. године, у 19:00 часова, биће отворена изложба „Ледена тишинаˮ аутора мр Петра Ђурђева, директора Историјског архива Града Новог Сада, поводом обележавања осамдесет година од Погрома у Бачкој. У фокусу изложеног материјала биће страдање православног свештенства на подручју Епархије бачке.

У четвртак, 22. децембра 2022. године, у 19:00 часова, биће одржана пројекција филма Деца бесмртности, која ће бити праћена предавањем протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина, настојатеља храма Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду.

У петак, 23. децембра 2022. године,  у 19:00 часова, Радмила Несторовић, академски сликар и иконописац, одржаће предавање на тему „Представа мученика на икониˮ.

Print Friendly, PDF & Email