У Суботици отворена изложба „Погром у Бачкој – осамдесет година од Новосадске рацијеˮ

У Српском културном центру ,,Свети Саваˮ у Суботици, у свечаној дворани Задужбине Душана Радића, у четвртак, 8. децембра 2022. године, у присуству свештенства, представника локалне самоуправе, домаћина и верног народа, отворена је изложба „Погром у Бачкој – осамдесет година од Новосадске рацијеˮ.

У име домаћина, присутнима се обратио г. Миле Тасић, члан Управног одбора Српског културног центра „Свети Саваˮ, после чега је мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, упознаo присутне о историјском развоју догађаја који су везани за саму изложбу.

Изложбом су представљене три документарне целине настале током последњих десет година у оквиру програма Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације: Места масовних егзекуција током Новосадске рације, Страдање православних свештеника Шајкашко-новосадске рације и Осамдесет година касније – будућност сећања.

Изложба је отворена у години када се навршава осам деценија од када су Срби, Јевреји и Роми били жртве мађарских власти на подручју тада окупиране Бачке. Изложба је реализована у сарадњи са Културним центром Новог Сада, Историјским архивом Града Новог Сада и Епархијом бачком.

Print Friendly, PDF & Email