Патријарх српски Порфирије разговарао са Председником Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 10. новембра 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Високопреосвећеног Митрополита волоколамског г. Антонија, председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Састанку су присуствовали и преосвећена господа епископи бачки Иринеј и марчански Сава; протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије; протојереј Виталиј Тарасијев, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду; протојереј Игор Јакимчук, в.д. заменика председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; јереј Александар Ершов, секретар председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; као и извршни директор Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу Е.И. Скопенко.

У топлој атмосфери међусобног разумевања, вођен је разговор о ситуацији у православном свету, стању односа између Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве, перспективама њиховог даљег развоја, као и о другим темама од заједничког интереса.

Патријарх српски Порфирије и Митрополит волоколамски Антоније су разменили пригодне поклоне. На крају састанка у Патријаршијском двору је приређена свечана вечера у част посланства Руске Православне Цркве.

Истог дана, Високопреосвећени Митрополит волоколамски г. Антоније, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, посетио је храм Светог Светог Саве на Врачару у пратњи преосвећене господе епископа ремезијанског Стефана, настојатеља храма, и марчанског Саве, шефа Кабинета Патријарха српског.

У обиласку храма Светог Саве на Врачару учествовали су и остали чланови посланства Руске Православне Цркве: протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије; протојереј Виталиј Тарасијев, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду; протојереј Игор Јакимчук, в.д. заменика председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; јереј Александар Ершов, секретар председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Гости су се поклонили светињама храма Светог Саве на Врачару и разгледали његову унутрашњу декорацију коју је у периоду од 2016. до 2020. године израдио тим руских мајстора мозаичара на челу са академиком Н.А. Мухином.

Митрополит волоколамски Антоније и чланови његове пратње су посетили и гробно место Патријарха српског Иринеја (1930-2020) које се налази у крипти храма Светог Саве.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email