Епископ мохачки г. Дамаскин служио помен ослободиоцима Новог Сада

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин служио је, 9. новембра 2022. године, помен ослободиоцима Новог Сада код спомен-крста у порти Успенског храма у Новом Саду поводом Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату. Преосвећеном владици Дамаскину саслуживало је свештено братство Успенског храма.

Помену су присуствовали гoсподин Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, госпођа Јелена Маринковић Радомировић, председник Скупштине Града Новог Сада, представници Војске Србије и Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1918.

После одслуженог помена Епископ мохачки Дамаскин се обратио присутнима, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја:

„Господине градоначелниче, представници градских власти, представници војних власти, представници Удружења ослободилачких ратова, потомци ослободилаца Новога Сада, преносим вам срдачне поздраве и очинске благослове Његовог Преосвештенства Епископа бачкога господина Иринеја, који је благословио да данас дођем овде и уз саслужење свештенства овога светога храма пред овим крсним знамењем извршимо помен ослободиоцима града Новога Сада.

Заиста, овај дан је незабораван дан у новијој историји Новога Сада, јер на тај дан 1918. године, страдалничка и напаћена, али и победничка српска војска ушла је у Нови Сад и донела слободу свим грађанима Новога Сада. Нови Сад је био место где су се развијале националне идеје у нашем народу, где је највише дошло до изражаја културно, интелектуално и уметничко уздизање нашега народа и који је био прихваћен у целом нашем народу као Српска Атина. И заиста, овај град је са радошћу дочекао ослободиоце и са балкона Матице српске, која је сабирала и чувала национално благо, поздрављени су ослободиоци Новога Сада. Са друге стране, овај дан и овај догађај треба да и нас оставе буднима у данашњим смутним временима, да и ми знамо да изаберемо прави пут у нашем животу, а то је пут идења за Христом, али то је често пут идења и за страдањем, односно за крстом, али које увек води ка Васкрсењу, тојест ка победи над смрћу.

Нека би Господ дао вечан спомен и покој ослободиоцима Новога Сада, а ми да чувамо успомену на њих, поштовање, како би нас то одржало буднима у будућим временима!ˮ

Венце у подножје спомен-крста ослободиоцима Новог Сада положили су господин Милан Ђурић, госпођа Јелена Маринковић Радомировић, као и представници Војске Србије и Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1918.

Print Friendly, PDF & Email