Прослава празника Светог великомученика Димитрија у Епархији бачкој

Нови Сад – На празник Светог великомученика Димитрија – Митровдан, у уторак, 26. октобра / 8. новембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном владици Иринеју су саслуживали Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Епископ бачки Иринеј је нагласио: „У готово непрегледној плејади светих мученика кроз векове, уз светог Георгија, свети Димитрије је вероватно најпознатији. Њему су посвећени многи храмови у православном свету, а у самом граду Солуну, граду његовог подвига и страдања, постоји и велелепни храм њему посвећен, где се и данас налазе и чувају његове свете и чудотворне мошти, које повремено точе свето миро. То миро исцељује све који са вером приступају његовом светом кивоту и његовим моштима. Вера је кључ за светост свих светих, за њено разумевање, а посебно за подвиг светих мученика. Управо мучеништво светих мученика и јесте врхунски подвиг њихове вере и љубави, јер они су, пре свега, сведоци Личности Христове, Његовог подвига Спасења и дара Спасења, као што је и Он Сâм рекао по Васкрсењу Своме: Бићете ми сведоци одавде до краја васељене. И они то сведоче по угледу на Њега. Сâм Господ је први и главни Сведок вечне истине Божје и правде Божје, љубави Божје. То сведочење је неопходно за свакога хришћанина у сваком времену. Ми увек сведочимо своју веру, ње се не одричемо ни у којој прилици, а свети мученици првих векова, којима следе и небројени потоњи мученици све до наших дана – а, како ствари стоје, тако ће бити кроз сву историју, до Другог доласка Христовог – сведочећи своју веру, своју љубав према Христу, нису се плашили никога и ничега, увек су изабирали Господа Христа, ма какве им опасности претиле. Већина њих су претрпели страшне муке пре него што су погубљени. Али то њихово сведочење, које се, самим својим бићем и природом, претворило у мучеништво, сведочили су на тај крајњи начин. Они – знајући да бирајући Христа бирају вечни живот, а не само доследност у својој вери – увек су изабрали Господа Христа; просто су се руководили начелом које је свети старац Јустин (Поповић) формулисао речима: Све за Христа, Христа ни за шта! И зато је Господ њих све прославио, и древне мученике, и оне из наших дана и времена.ˮ

По отпусту свете Литургије, Епископ бачки Иринеј пожелео је свима срећан и благословен празник Светог великомученика Димитрија и срећну славу свим свечарима.

Шајкаш – Верни народ Шајкаша прославио је, у уторак, 8. новембра 2022. године, своју храмовну славу, празник Светог великомученика Димитрија, бденијем које је служио протојереј Иван Вачик, уз саслужење свештенства Епархије бачке, и светом Литургијом којом је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

После благосиљања славских дарова, многобројне свечаре сабране на вечерњем богослужењу у шајкашкој цркви, беседом је поучио протонамесник Стојан Марић, парох лочки. Говорећи о циљу хришћанскога живота и активном учешћу верујућих у животу Цркве, отац Стојан је посебно похвалио труд свих чланова шајкашке парохије на обнови светога храма.

Кумови овогодишње славе, Станислав Тешић са породицом, предали су залог кумства Сави Тешићу из Шајкаша.

Лалић – Лалићани су и ове године на достојан начин обележили своју храмовну славу, празник Светог великомученика Димитрија. У навечерје славе, празничним бденијем је началствовао протојереј Славко Протић, парох оџачки, који је служио и свету Литургију на дан празника.

Вечерњим богослужењем на дан славе је началствовао протојереј Милан Узуров, парох бођанско-вајштански, уз саслужење презвитера Драгољуба Мајсторовића, архијерејског намесника оџачког, протојереја Бранка Вујиновића, настојатеља Алмашког храма у Новом Саду, и презвитера Александра Верића, пароха у Српском Милетићу. После вечерњег богослужења и извршеног чина благосиљања славских дарова, прота Милан је одржао пригодну беседу, којом је подсетио присутне на важност човековог пребивања у заједници са Богом, које је незамисливо без литургијског живота и подвига, као и да смо дужни да очистимо своја срца да бисмо постали сасуд Духа Светога. Потом су ученици Основне школе „Нестор Жучниˮ из Лалића извели пригодан уметнички програм. Овогодишњи кум славе Ненад Живанов предао је залог кумства Дејану Бркину.

Сомбор – На празник Светог великомученика Димитрија – Митровдан, у уторак, 26. октобра / 8. новембра 2022. године, припадници Првог центра за обуку у касарни „Аеродромˮ у Сомбору, прославили су спомен свог небеског заштитника у празничном и домаћинском расположењу.

Светом Литургијом је началствовао протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење војних свештеника: протојереја Ђорђа Стојисављевића, надлежног у Команди за обуку, протонамесника Љубише Човића, са службом у 17. механизованом батаљону у Бачкој Тополи и ђакона Желимира Ацана, ђакона Светођурђевског храма у Сомбору. Светој Литургији су присуствовали припадници јединице, предвођени командантом, пуковником Лазаром Остојићем.

По завршетку свете Литургије, благосиљањем славских дарова, христољубиво војинство је, сабрањем у војничкој трпезарији, продужило празничну светковину свог духовног добропобедног и бесмртног покровитеља. Часну кумовску дужност достојанствено је обавио мајор Радомир Полић, а кумство за наредну годину прихватио је старији водник прве класе Недељко Латиновић.

Иако тренутне околности изискују не мале напоре ради обављања задатака у циљу успешног вршења племените војничке дужности, небоземна и свепобедоносна Тројична радост, неодузимљиво се, молитвеним заступништвом светог великомученика и мироточивог чудотворца Димитрија, излила у срца и душе присутних, као залог неодступног пута у Вишњу Отаџбину.

Александрово – Становници насеља Александровa крај Суботице молитвено и радосно прославили су своју храмовну славу, у уторак, 26. октобра / 8. новембра  2022. године, на празник Светог великомученика Димитрија Солунског.

Уочи празника, бденијем је началствовао презвитер Бошко Симић, парох хоргошки, уз саслужење свештенства архијерејског намесништва суботичког.   

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства и ђаконства архијерејског намесништва суботичког. После прочитаног јеванђелског зачала, ђакон Лазар Ђачић одржао је поучну беседу у којој је окупљеном верном народу протумачио јеванђелску перикопу.  После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светога храма и служен помен свим упокојеним приложницима, добротворима и парохијанима храма. 

У наставку славског дана, вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење свештенства архијерејског намесништва суботичког, а по завршетку вечерња извршен је чин благосиљања славских дарова. Присутни верни народ, домаћине и кумове славе поздравио је прота Душан,  упутивши речи поуке у којима је посебно истакао значај заједничког молитвеног сабирања у храму.

Овогодишњи кум, господин Ранко Радмиловић, предао је залог кумства за наредну годину господину Милошу Грбићу из Александрова. 

Славље је настављено у Светосавском дому, а трпеза љубави је уприличена у Старој читаоници.

Бајша – Прослава престоног празника храма Светог великомученика Димитрија у Бајши отпочела је у понедељак, 25. октобра / 7. новембра 2022. године, свечаним бденијем које је служио презвитер Ђорђе Цвијановић, парох бајшански.

На дан празника, у уторак, 26. октобра / 8. новембра 2022. године, светом Литургијом је началствовао презвитер Никола Дувњак, парох стапарски, уз саслужење презвитера Ђорђа Цвијановића. Отац Никола је после прочитаног јеванђелског зачала одржао беседу о животу светог Димитрија и његовом трпљењу за веру и честитао храмовну славу и патрон свих житеља Бајше. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним служитељима, ктиторима, благоукраситељима и парохијанима светога храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Јовица Мојсиловић, парох кањишки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова, принос овогодишње куме Милице Павков, а затим је беседу произнео протонамесник Даниел Кобиљски, парох сивачки, који је свима пожелео срећан и благословен празник. Кумство за наредну годину прихватила је госпођа Миљана Винаји из Бајше.

Print Friendly, PDF & Email