У Бачкој Паланци почео са радом научни скуп „Српска Православна Црква – изазови и искушења кроз историјуˮ

У суботу, 22. октобра 2022. године, у Бачкој Паланци је почео са радом научни скуп под називом „Српска Православна Црква – изазови и искушења кроз историјуˮ. Научни скуп се одржава са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, а организатори су Епархија бачка (Црквена општина Бачка Паланка), Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду (Центар за историјска истраживања) и Институт за савремену историју у Београду, уз подршку Владе Републике Србије, односно Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

На отварању научног скупа учеснике је поздравио протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, који је учесницима пренео поздраве и благослов Епископа бачког.

Госпођа Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама, поздравила је учеснике научног скупа, указујући у свом обраћању на нераскидиве везе Српске Православне Цркве и српског народа кроз историју. 

Учеснике скупа поздравио је и господин Мита Лачански, заменик председника Општине Бачка Паланка.

У име Института за савремену историју у Београду, суорганизатора научног скупа, учесницима се обратио др Немања Девић, који је указао да научни скуп ширином теме и бројем учесника са разних универзитета и института превазилази оквире обичног научног скупа.

Др Борис Стојковски, професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и управник Центра за историјска истраживања на поменутом факултету, у уводном обраћању је указао на потребу сарадње Цркве и образовних институција.

У име Педагошког факултета у Сомбору, учесницима научног скупа се обратио декан др Саша Марковић, који је нагласио да је историја српског образовања незамислива без Српске Православне Цркве.

Научни скуп ће трајати два дана, а на њему ће своје реферате поднети више од четрдесет стручњака из области историје, теологије, историје културе, уметности, архивистике и сродних научних дисциплина.  

Print Friendly, PDF & Email