Академија у част епископа Висариона (Павловића) и годишњи парастос

У свечаној дворани Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ у Новом Саду, у среду, 21. септембра 2022.  године, уприличен је спомен на Рождествено-Богородичну духовну академију, коју је 1731. године основао епископ бачки Висарион (Павловић). Владика Висарион био је међу првим Србима који је препознао важност образовања омладине као услова за опстанак и напредак српског народа у Хабзбуршкој монархији. Захваљујући далековидом размишљању владике Висариона, Нови Сад је добио темеље да касније постане центар образовања и учености.

О личности владике Висариона и његовом доприносу за духовно-просветни развој српског народа, говорио је катихета Иван Костић, а свечаност је својим појањем улепшао хор Гимназије, предвођен бившим учеником Гимназије Момиром Царевићем.

У петак, 23. септембра 2022. године, у новосадском Саборном храму служен је годишњи парастос епископу Висариону, ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождествено-Богородичне школе у Новом Саду. Сваке године, непосредно по празнику Рођења Пресвете Богородице, у Саборном храму у Новом Саду, ученици и професори Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ молитвено се сећају епископа бачког Висариона (Павловића), као и свих осталих, уснулих у Господу, ктитора, добротвора, професора и ученика Рождествено-Богородичине школе, претече данашње Гимназије.

Својим умилним појањем, хор Гимназије је допринео свечаном тону овог догађаја. По завршетку парастоса, присутним ученицима и професорима обратио се протојереј Жељко Латиновић, настојатељ храма Успења Пресвете Богородице у Новом Саду, и нагласио важност сећања на оне који чекају васкрсење мртвих и живот будућег века.

Катихета Дамјан Љујић

Print Friendly, PDF & Email