Заветна слава у Шајкашу

Први храм у Ковиљ Сентивану, данашњем Шајкашу, био је посвећен светим и праведним родитељима Пресвете Богородице, Јоакиму и Ани. Изградњом нове, садашње цркве, посвећене светом великомученику Димитрију, 1820. године, поштовање према светим Јоакиму и Ани није престало, и сабор у њихову част се одржао до данас, као заветна слава Шајкаша.

На дан празника, у четвртак, 9/22. септембра 2022. године, на светој Литургији у храму Светог великомученика Димитрија у Шајкашу, началствовао је протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По прочитаном јеванђелском зачалу, прота Иван је беседио о значају празника и о животима светих Јоакима и Ане. Након заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма.

Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег извршен је чин благосиљања славских дарова, а потом је отац Перо беседио о значају празника за вернике у Шајкашу и о значају Пресвете Богородице за живот хришћанâ. Овогодишњи славски кумови, породица Јанка Божића, залог кумства за наредну годину предала је Неди Павловићу.

Print Friendly, PDF & Email