Поклоничко путовање верникâ из Ветерника светињама Епархије темишварске

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, верни народ из новосадског насеља Ветерник походио је светиње Епархије темишварске.

У недељу дванаесту по Педестници, 22. августа / 4. септембра 2022. године, верни народ предвођен протопрезвитером Предрагом Билићем, парохом ветерничким, узео је молитвено учешће на светој Литургији у Светоуспенској обитељи манастира Бездин. Ова древна светиња која је саграђена у 15. столећу, вековима у свом свештеном окриљу чува многе знаменитости, међу којима посебно место заузима икона Пресвете Богородице Бездинске, којој су са љубављу и молитвом прибегли верници из Ветерника, молећи њено покровитељство и помоћ.

Поклоници су имали прилику да се упознају са богатим историјатом ове свештене обитељи, чији је настојатељ од 1834. до 1839. године био архимандрит Платон (Атанацковић), потоњи епископ будимски (1839 — 1851) и бачки (1851 — 1867).

Поклоничко путовање је употпуњено и крунисано посетом Темишвару и Саборном храму у којем се чувају мошти светог Јосифа Темишварског, светитеља који се са великим поштовањем богослужбено велича и у Српској Православној Цркви.

Print Friendly, PDF & Email