Патријарх Порфирије разговарао са Председницом Мађарске и Председником Парламента

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 5. септембра 2022. године, после свечане доделе ордена Светог Саве мађарском премијеру г. Виктору Орбану, базилику Светог Стефана у Будимпешти.

Патријарх српски Порфирије, у чијој пратњи су били Преосвећена господа епископи будимски Лукијан, бачки Иринеј, ремезијански Стефан и хвостански и изабрани западноевропски Јустин, поклонио се моштима светог Стефана, првог мађарског хришћанског краља.

Уследила је посета Парламенту Мађарске, где је Његова Светост Патријарх разговарао са председником Парламента г. Ласлом Кевером. Патријарх је потом са пратњом и домаћинима разгледао велелепно здање, символ мађарске престонице, у којој од 1904. године заседа Народна скупштина.

Веома важан састанак је затим одржан у знаменитој палати Шандор, где је председница Мађарске госпођа Каталин Новак приредила пријем за предстојатеља Српске Православне Цркве. У пријатељском и срдачном разговору, коме су присуствовали епископи бачки Иринеј и будимски Лукијан, потврђено је да су односи између мађарског и српског народа данас вероватно најбољи у последњих неколико столећа. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је још једном заблагодарио за све што је држава Мађарска учинила и чини за Српску Православну Цркву и српски народ.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email