Прослава празника Успења Пресвете Богородице у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – Наша света Црква у недељу, 15/28. августа 2022. године, молитвено прославља празник Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину. Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је нагласио да је празник Успења Пресвете Богородице најзначајнији од свих празника Пресвете Богородице који се прослављају током године, и поучио сабрани верни народ о значају и улози Пресвете Богородице у Цркви.

„Најпоштованије, најљубљеније биће после Господа Христа је Пресвета Богомајка, а то значи да је у њој оличено и најчистије, најсветије врлинско живљење, девичанство, али и најсавршеније материнство, у истој личности. Зато јој појемо данас да, као што рађајући Господа Христа није престала да буде Дјева, тако и преминувши није напустила овај свет него остаје са нама, остаје као жива икона Цркве Христове, у Цркви и са Црквом, и моли се за све и свакога ко јој се обраћа, ко се обраћа њеној материнској, свеобухватној љубави. Свети Оци кажу и то да сви дарови, благодатни дарови које Господ даје људима и свету, све бива преко ње. За све се она моли, за све посредује, све заступа. Сâм Господ даје најбољу дефиницију њене личности када нека непозната, неименована жена из Јеванђеља, као што смо чули данас, ускликне Њему са љубављу и благодарношћу: Блажена је утроба која те је носила и груди које су те дојиле, на шта Он одговара да су блажени они који слушају реч Божју и држе је. Управо на првом месту то је Његова Свесвета и Пречиста Мати. Она је непрекидно слушала реч Божју, држала је у потпуности на најбољи начин и зато је – како пева дивно црквени песник – часнија од херувима и славнија од серафима, виша од свих анђелских сила, истакао је Епископ бачки Иринеј.

Тител – На празник Успенија Пресвете Богородице, у недељу, 15/28. августа 2022. године, Успенски храм у Тителу прославио је свој престони празник. Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин началствовао је на празничном вечерњем богослужењу, а саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке. Благољепију прославе престоног празника храма допринели су чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

По завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени владика Дамаскин извршио је чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи славски кум, ученик осмог разреда Лука Прегун из Титела са својом породицом. Залог кумства за идућу годину преузела је, у име своје породице, госпођа Стеванка Попов Гароња.

По завршетку богослужења, владика Дамаскин се обратио верном народу и пренео архијерејски благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. Пошто је поздравио све присутне и изразио задовољство што је први пут посетио Тител, Епископ мохачки је поучио верни народ говорећи о Богородици и празнику Успенија. „Свети Владика Николај у једној својој посланици каже: Како ћу ја достојно да говорим о Мајци Божјој? Ја нечист о њој Пречистој; ја грешан о њој Безгрешној; ја порочан о њој Непорочној? И заиста, било која реч коју људска уста изговоре није довољна да прослави Мајку Божју, а Господ је дао да прослављамо данас њен велики празник, највећи празник Мајке Божје, који се назива Успеније Мајке Божје. У овоме једноме празнику ми прослављамо три догађаја из њенога живота: први догађај јесте њено уснуће, тојест њено упокојење; други догађај јесте њено васкрсење; и трећи догађај јесте њено вазнесење на небо. У једном празнику прослављмо три велика и значајна догађаја, који нам говоре о томе који је то пут Господ припремио за свакога човека, за цео људски род и за сваки нараштај из људскога рода. Као што је Мајка Божја морала да прође кроз врата смрти да би ушла у бесмртност, да би васкрсла и вазнела се на небо, тако и ми у нашем животу исто тако морамо да прођемо кроз та врата. Али она је, као што рече Владика Николај, ушла и непорочна и безгрешна и као такву Господ ју је узнео у слави да седи са десне стране Његове. Она је наша прва Заштитница и Помоћница, јер као што она воли Сина свога и Бога нашега и Бога њенога тако ту своју љубав према Богу пројављује према људима, јер она је заиста љубвеобвилна и милосрдна и чује сваки људски уздах, и сваки људски бол, и сваку људску сузу. Црквена година завршава овим дивним празником Успенија Мајке Божје, а почиње празником њеног рођења. И на почетку и на крају црквене године јесу празници Мајке Божје, а у средини године јесу празници Сина њенога и Бога нашега и Бога њеногаˮ, истакао је Преосвећени владика Дамаскин.

Протојереј Милош Јевросимов, парох тителски, заблагодарио је епископу Дамаскину на љубави и части коју је указао свима присутнима својим доласком и учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе, као и на надахнутој беседи. Захваливши и овогодишњим славским кумовима, прота Милош је позвао све верне да празничну радост наставе у просторији Светосавског дома у Тителу, где је уприличена свечана трпеза љубави.

Богослужењу су, уз многобројни верни народ, присуствовали господин Драган Божић, председник Општине Тител, и госпођа Јадранка Пешти Обрадовић, директор Средње школе „Милева Марићˮ у Тителу.

Успенски храм у Новом Саду – Прослављање празника храмовне славе Успенске цркве у Новом Саду отпочело је свечаним празничним бденијем, које је служио протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештества и ђаконства Епархије бачке.

На дан празника, у недељу, 15/28. августа 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Лазар Мајсторовић, парох ветернички, уз саслужење свештенослужитељâ Епархије бачке. Храм и храмовна порта били су испуњени мноштвом верног народа који се сабрао да прослави Пресвету Богомајку и њено славно Успење. После прочитаних јеванђелских одељака, отац Лазар је свима присутнима честитао храмовну славу, а затим беседио о значају празника Успења Пресвете Богородице.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма. 

Вечерње богослужење је служио презвитер Станко Лакетић, парох сремскокарловачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели овогодишњи кумови Драгица Кричковић, Слободан Ковачић и Немања Чанак. Залог кумства за идућу годину примио је Тихомир Јаковљев.

Футог – У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, у суботу, 14/27. августа 2022. године, на Водици која се налази на путу од Футога према Бачком Петровцу, православни житељи Футога започели су молитвено славље по древном побожном обичају поштовања Пресвете Богомајке.

Празнично бденије служио је протојереј Миливоје Шемић, парох футошки, уз саслужење презвитера  Негослава Бељанског. У хладу столетног дрвећа, испред малог параклиса у коме се налази бунар са чудотворном водом, педесетак Футожана узносило је молитве, иштући молитвену заштиту Пресвете Богородице, за заштиту свога места и људи који живе у њему, као и за цео свет и за све православне хришћане. После богослужења славље је настављено уз пригодно послужење које су за ову прилику припремиле побожне парохијанке.

Растина – На празник Успенија Пресвете Богородице, у недељу, 15/28. августа 2022. године, свечано је прослављена храмовна слава у Растини. У навечерје празника, бденије је служио презвитер Мирко Божић, парох риђички. После богослужења, испред просторија основне школе уприличен је концерт квартета „Пнеумаˮ из Новог Сада. На дан празника, свету Литургију је служио презвитер Младен Глушац, парох апатински, који је у беседи поучио верни народ о врлинама покајања и праштања. У наставку Литургије извршен је трократни опход око храма и помен ктиторима и приложницима. После свете Литургије, испред споменика солунским добровољцима – оснивачима села и страдалима у логору Шарвар служен је парастос, уз присуство мештана и гостију. Вечерње богослужење служио је презвитер Мирко Божић, парох риђички, а потом је благословио славске дарове које су принели овогодишњи кумови, породица Везмар из Растине.

Бачки Јарак – Празник Успења Пресвете Богородице, престони празник храма у Бачком Јарку, свечано је прослављен у недељу, 15/28. августа 2022. године.

Празнично бденије је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. После бденија, протојереј-ставрофор Илија Проле, умировљени свештеник, пригодним речима је сабраном верном народу честитао навечерје празника.

На дан празника, на светој Литургији је началствовао протојереј-ставрофор Илија Проле, умировљени свештеник, уз саслужење презвитера Драгана Петровића, пароха бачкојарачког. У беседи после прочитаних јеванђелских одељака, прота Илија је са окупљеним верним народом поделио своје молитвене мисли упућене ка Пресветој Богородици, говорећи о њеном животу, нарочито истичући да је празник Успења Пресвете Богородице најзначајнији од празника посвећених Пресветој Богородици. Светој Тајни Причешћа приступио је велики број парохијана из Бачког Јарка, међу којима је било и много деце. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма. По завршеном богослужењу, у порти храма приређено је пригодно послужење за све сабране.

Вечерње богослужење је служио протојереј Остоја Нијемчевић, парох доњоковиљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели овогодишњи кумови, породица Гајин из Бачког Јарка.

Пивнице – У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, у суботу, 14/27. августа 2022. године, празнично вечерње у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама служио је протонамесник Новица Ракић, парох бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Милана Цирара, пароха деспотовачког. Отац Новица је после отпуста поучио беседом присутни верни народ.

На дан празника, после јутарњег богослужења, на светој Литургији је началствовао протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење надлежног пароха. Прота Стевица је у беседи истакао важност Успења Пресвете Мајке за наше спасење.

По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма. На светој Литургији је био присутан већи број верног народа, међу којим и др Светлана Јанковић из Београдa, чији је прадеда протопрезвитер-ставрофор Димитрије Јанковић био парох пивнички од 1947. до 1950. године.

Вечерње је служио протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Славске дарове је благословио протопрезвитер-ставрофор Драгољуб Клисарић, парох бегечки. Беседио је презвитер Даниел Кобиљски, парох сивачки. Кумови храмовне славе били су Будимир и Милана Драгичевић, који су обновили стари гроб у порти у коме почива трогодишњи младенац Јосиф, упокојен 1838. године, син некадањег пароха пивничког Стефана Трифуновића, који се упокојио 1857. године. Залог кумства за следећу годину примио је Зоран Лазаров, родом из Пивница.

Вечерњем богослужењу су присуствовали господин Јан Захорец, свештеник Словачке Евангеличке Цркве а.в. у Пивницама и председник Евангеличке црквене општине, и госпођа Ана Часар, председница Месне заједнице у Пивницама.

Куцура – На празник Успења Пресвете Богородице, у недељу, 15/28. августа 2022. године, молитвено је прослављена храмовна слава Успенског храма у Куцури. Бденије уочи празника служио је протојереј Жарко Благојевић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празновања Успења Пресвете Богородице свету Литургију је служио протонамесник Јован Кисин, настојатељ Успенског храма у Куцури. Честитавши присутнима празник, отац Јован је истакао да Успење Пресвете Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. По заамвоној молитви извршен је опход око храма, а потом чин благосиљања славских дарова. Кума овогодишње славе била је госпођа Снежана Радошевић, а кумство за следећу годину прихватила је госпођа Виолета Рашета. После свете Литургије за све присутне је приређена трпеза љубави.

Сивац – На празник Успења Пресвете Богородице, у недељу 15/28. августа 2022. године, свету Литургију у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Сивцу служио је презвитер Даниел Кобиљски, парох сивачки.

После прочитаних јеванђелских одељака, отац Даниел је одржао пригодну беседу, нагласивши потребу да се у данашњем времену нарочито молимо на начин који је описан у Молитви Господњој, да опраштамо својим дужницима и да будемо делатни хришћани који ће врлину опраштања неговати у свако време и на сваком месту. Отац Даниел је у беседи такође указао на смисао празника Успења Пресвете Богомајке, честитајући том приликом присутним верницима празник.

После богослужења, трудом и љубављу парохијана, у дворани Светосавског дома уприличена је трпеза љубави.

Сириг – У недељу, 15/28. августа 2022. године, у храму Светог Василија Острошког у Сиригу, молитвено и свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина. Свету Литургију је служио протојереј Дојчин Стојановић, парох сиришки. У беседи је прота Дојчин поучио верни народ о значају празника и месту Пресвете Богородице у целокупном Домостроју спасења људског рода. На светој Литургији одговарао је дечји хор ,,Свети Василије Острошкиˮ. Чланови хора су први пут били обучени у нове хорске одоре, сашивене за будуће наступе хора.

После свете Литургије, у порти храма су изложени радови деце која су учествовала у летњој школи калиграфије, коју је водио вероучитељ Ненад Ркман, и школи израде мозаика, коју је водила иконописац госпођа Тања Ненадовић из Сирига. Верни народ и посетиоци су уживали у лепоти дечјих радова. По завршетку изложбе, чланови дечјег хора ,,Свети Василије Острошкиˮ отпевали су неколико песама, честитајући на тај начин проти Дојчину тридесет трећу годишњицу свештеничке службе у Цркви Христовој.

Суботица – Празник Успенија Пресвете Богородице молитвено и радосно је прослављен на Водици надомак Суботице, која је и посвећена овом празнику.

Прослава празника започела је празничним бденијем које је служио протојереј Гордан Увалић, парох александровачки. Уз присутво многобројног верног народа из Суботице и околних места, на сам дан празника, у недељу, 15/28. августа 2022. године, свету Литургију је служио протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење презвитера Илије Анђелића и ђакона Лазара Ђачића. Лепоту свете Литургије својим умилним гласовима употпунило је појање чланова Дечјег хора Црквене општине новосадске и домаћинâ суботичког Дечјег хора ,,Емануилˮ. После заамовне молитве извршен је трократни опход око параклиса и одслужен је помен ктиторима и приложницима.

Служењем вечерњег богослужења на Водици настављена је молитвена прослава празника Успенија Пресвете Богородице. Вечерње је служио протојереј-ставрофор Мирко Шипка, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке, а потом су освештани славски дарови, које су принели овогодишњи кумови, г. Гордан Ђукић са својом породицом. Залог кумства за наредну годину примила је Теодора Анђелић.

Прославом празника Успенија Пресвете Богородице на Водици надомак Суботице уједно је завршена овогодишња манифестација „Богородичини даниˮ, која је и ове године употпуњена богатим духовним и културним садржајем.

Параклис Успенија Пресвете Богородице на Водици подигнут је 1883. године. Ктитор параклиса је био Илија Мијатов, угледни александровачки Србин. Капела је реновирана у више наврата, најпре 1900. године и 1960. године, када је добила и звоно, затим 1989. и 1999. године, а 2017. године урађен је комплетан фрескопис храма, који је осликао академски сликар Видоје Туцовић из Новог Сада.

Сомбор – Уочи празника Успења Пресвете Богородице, у параклису на Великом православном гробљу у Сомбору, празнично бденије служио је протонамесник Бранислав Шијачић, парох сомборски.

На дан празника, у недељу, 15/28. августа 2022. године, протонамесник Бранислав Шијачић је служио свету Литургију. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славских дарова. Овогодишња кума славе била је Смиљана Хубаи. Кумство за наредну годину је преузела Ђурђинка Загорац.

Параклис на Великом православном гробљу у Сомбору изграђен је у претпоследњој деценији 18. века, а последња обнова завршена је 2018. године, када је параклис детаљно обновљен и у њему замењен дотрајали иконостас.

Стапар – Празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина, слава је храма на Водици у Стапару. Уочи празника, у суботу, 14/27. августа 2022. године, у храму на Водици празнично бденије су служили презвитери Никола Дувњак и Ђуро Родић, пароси стапарски.

На дан празника, у недељу, 15/28. августа 2022. године, свету Литургију у храму на Водици служио је презвитер Никола Дувњак, уз саслужење презвитера Ђуре Родића. После заамвоне молитве и опхода око храма, освештани су славски дарови које су принели овогодишњи кумови – породица Мрђенов, а кумство за наредну годину прихватила је породица Пајић. Дар овогодишњих кумова је комплетно спољашње сређивање и кречење храма на Водици, који је поново засијао сјајем који заслужује. Празничну свету Литургију својим појањем је увеличао домаћи дечји хор.

Вечерње богослужење у храму Ваведења Пресвете Богородице служио је протопрезвитер Славко Стојисављевић, парох бачкобрестовачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Кљајићево – Празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у Кљајићеву, у недељу, 15/28. августа 2022. године. Свету Литургију је служио протонамесник Бранислав Спасојев, парох кљајићевачки. У беседи после прочитаних јеванђелских одељака, отац Бранислав је истакао значај избора између Бога, Цркве и свега оног пролазног и изразио своју радост јер све више људи бира Бога и Цркву, сваке године храм је све пунији и све је више оних који живе литургијским животом.

Вечерње је служио протонамесник Бошко Симић, парох хоргошки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Овогодишњи кум славе је био Слободан Манојловић са својом породицом, а залог кумства за наредну годину је преузела Светлана Вукобратовић.

Липар – Храмовна и сеоска слава у Липару, празник Успења Пресвете Богородице,
свечано је прослављена у недељу, 15/28. августа 2022. године. Празнично бденије је служио презвитер Перо Анђелић, парох кулски, уз саслужење презвитера Ђорђа Цвијановића. По завршеном богослужењу отац Перо је поздравио присутни народ и пожелео срећан и благословен празник.

На дан празника свету Литургију је служио презвитер Ђорђе Цвијановић, а после заамвоне молитве извршен трократни опход око храма. По завршеној светој Литургији је извршен помен код споменика оснивачима села.

Вечерње богослужење је служио протојереј Гордан Увалић, парох александровачки, уз саслужење протојереја Игора Стакића, пароха бајмочког. На крају вечерњег богослужења освештани су славски дарови, принос овогодишњег кума Ђорђа Рубежића, а кумство за наредну годину преузео је Драган Лазић из Липара.

Print Friendly, PDF & Email