Прослава храмовне славе у Тителу

На празник Успенија Пресвете Богородице, у недељу, 15/28. августа 2022. године, Успенски храм у Тителу прославио је свој престони празник. Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин началствовао је на празничном вечерњем богослужењу, а саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке. Благољепију прославе престоног празника храма допринели су чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

По завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени владика Дамаскин извршио је чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи славски кум, ученик осмог разреда Лука Прегун из Титела са својом породицом. Залог кумства за идућу годину преузела је, у име своје породице, госпођа Стеванка Попов Гароња.

По завршетку богослужења, владика Дамаскин се обратио верном народу и пренео архијерејски благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. Пошто је поздравио све присутне и изразио задовољство што је први пут посетио Тител, Епископ мохачки је поучио верни народ говорећи о Богородици и празнику Успенија. „Свети Владика Николај у једној својој посланици каже: Како ћу ја достојно да говорим о Мајци Божјој? Ја нечист о њој Пречистој; ја грешан о њој Безгрешној; ја порочан о њој Непорочној? И заиста, било која реч коју људска уста изговоре није довољна да прослави Мајку Божју, а Господ је дао да прослављамо данас њен велики празник, највећи празник Мајке Божје, који се назива Успеније Мајке Божје. У овоме једноме празнику ми прослављамо три догађаја из њенога живота: први догађај јесте њено уснуће, тојест њено упокојење; други догађај јесте њено васкрсење; и трећи догађај јесте њено вазнесење на небо. У једном празнику прослављмо три велика и значајна догађаја, који нам говоре о томе који је то пут Господ припремио за свакога човека, за цео људски род и за сваки нараштај из људскога рода. Као што је Мајка Божја морала да прође кроз врата смрти да би ушла у бесмртност, да би васкрсла и вазнела се на небо, тако и ми у нашем животу исто тако морамо да прођемо кроз та врата. Али она је, као што рече Владика Николај, ушла и непорочна и безгрешна и као такву Господ ју је узнео у слави да седи са десне стране Његове. Она је наша прва Заштитница и Помоћница, јер као што она воли Сина свога и Бога нашега и Бога њенога тако ту своју љубав према Богу пројављује према људима, јер она је заиста љубвеобвилна и милосрдна и чује сваки људски уздах, и сваки људски бол, и сваку људску сузу. Црквена година завршава овим дивним празником Успенија Мајке Божје, а почиње празником њеног рођења. И на почетку и на крају црквене године јесу празници Мајке Божје, а у средини године јесу празници Сина њенога и Бога нашега и Бога њеногаˮ, истакао је Преосвећени владика Дамаскин.

Протојереј Милош Јевросимов, парох тителски, заблагодарио је епископу Дамаскину на љубави и части коју је указао свима присутнима својим доласком и учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе, као и на надахнутој беседи. Захваливши и овогодишњим славским кумовима, прота Милош је позвао све верне да празничну радост наставе у просторији Светосавског дома у Тителу, где је уприличена свечана трпеза љубави.

Богослужењу су, уз многобројни верни народ, присуствовали господин Драган Божић, председник Општине Тител, и госпођа Јадранка Пешти Обрадовић, директор Средње школе „Милева Марићˮ у Тителу.

Print Friendly, PDF & Email