Епископи Иринеј и Дамаскин присуствовали вечерњем богослужењу у Чуругу

У понедељак, 16/29. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин молитвено су присуствовали вечерњем богослужењу у Световазнесенском храму у Чуругу. Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење ђакона Саве Фана, док су за певницом појали свештеници и ђакони Епархије бачке.

По завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени владика Иринеј се обратио присутнима поводом одласка у мировину презвитера Милоја Ђорђевића, дугогодишњег пароха чурушког, нагласивши да, по одласку у мировину, за свештенике не престају њихове свете дужности, ни њихова одговорност за Цркву. „Свештеник и даље не само што молитвено и литургијски живи у Цркви него и помаже, колико је то у његовој моћи и снази, својој браћи свештеницима који су још у активној парохијској, пастирској служби. Тако је и дошло време, с обзиром на животни узраст и на године службе, да и наш отац Милоје оде у пензију, уз ову напомену коју сам већ исказао, тојест да он и даље наставља да активно учествује у животу наше Цркве и да доприноси њеном животу и напретку на начин на који најбоље може и уме. Јер, наглашавам, браћо и сестре, да бити свештеник у Цркви је велика одговорност, благослов, част, света дужност, али и бити верник наше свете Цркве не значи бити само пасивни пратилац или прималац нечега што нам неко други даје него је сваки крштени православни хришћанин уствари саслужитељ једне Светајне Христове,ˮ истакао је Преосвећени владика Иринеј.

Протојереј Милан Ђурић, настојатељ Световазнесенског храма у Чуругу, заблагодарио је Преосвећеним епископима Иринеју и Дамаскину на љубави и части коју су указали свима присутнима својим доласком, пожелео оцу Милоју благословен одлазак у мировину, а презвитеру Мирославу Стојановићу, новопостављеном пароху чурушком, благослов Божји и успех у предстојећем пастирском служењу. На крају, Преосвећени владика Иринеј се придружио честиткама које је оцу Милоју и оцу Мирославу упутио настојатељ храма у Чуругу. Молитвена радост настављена је у просторији Светосавског дома у Чуругу, где је уприличена свечана трпеза љубави.

Print Friendly, PDF & Email